středa 25. ledna 2012

160 minut v Gentu

Pavel Chlouba, www.fotoflora.cz , pavelchlouba@gmail.com

Tento příspěvek pochází z mého starého blogu, takže v tomto případě jenom opět plním svoji archivářskou povinnost. I tak ale může být zajímavé připomenout si, kolik zajímavého se dá uvidět za 160 minut v tomto milém belgickém městě.


V severozápadní části Belgie, v provincii Flandry se nachází stařičké, historické město Gent. Leží asi tak uprostřed cesty mezi městy Bruggy a hlavním městem země - Brusselem. Gent je půvabné, turisticky atraktivní město. Desátý díl Ottova slovníku naučného z roku 1896 představuje toto město takto: "Gent prostoupen jest sítí průplavů a vodních ramen, částečně splavných, čímž utvořeno je více než 40 ostrovů, spojených mezi sebou 42 mosty kamennými, 28 většími mosty dřevěnými a asi 200 mosty menšími, můstky i přechody. Ulice jsou velmi četné, většinou úzké a klikaté, jsou však zde i ulice nové s pěknými moderními stavbami."
Gent jsem navštívil za život dvakrát. Poprvé to bylo někdy v roce 1991 nebo 1992, tak nějak. Do města jsme dorazili za tmy a zůstali jsme hledět s němým úžasem na nasvícené domy, které se zrcadlily v klidné hladině kanálů. 

úterý 24. ledna 2012

Stratford nad Avonou

Pavel Chlouba, www.fotoflora.cz , pavelchlouba@gmail.com

Skoro přesně severozápadním směrem od Londýna leží na řece Avoně poklidné, menší město. Možná by zůstalo městem nenápadným a zapomenutým, ale život to chtěl jinak. V roce 1564 se právě zde, ve Stratfordu nad Avonou, narodil člověk, který vstoupil do dějin literatury i divadla - William Shakespeare. A tak je Stratford - Upon - Avon, jak zní správný anglický název, městem navštěvovaným a velmi známým. Je to vskutku pěkné město a kromě rodného domu tohoto dramatika se tu nachází i jedna pozoruhodná zahrada. Malou exkurzi  do města i této zajímavé zahrady vám nabídne nejprve jedno krátké video


Samozřejmě, že se v klidu podíváme i na několik fotografií.
V pozadí je vidět poklidná hladina řeky Avony, která mimo jiné slouží i k rekreačním účelům.

Hlavy plné květin


Pavel Chlouba, www.fotoflora.cz , pavelchlouba@gmail.com


Už jste někdy měli hlavy plné květin? Já ano - a stává se mi to poměrně často. Při květinových nákupech, nebo při plánování a vymýšlení záhonů mám nejednou pocit, že mám hlavu plnou květin. Nebo při procházce rozkvetlým jabloňovým sadem se na hlavě můžou také nějaké květy objevit. Ale nyní vám ukážu něco, co se jen tak nevidí.





Na začátku září r. 2011 se na brněnském výstavišti konal zahradnický veletrh Zelený svět. Zahradník na cestách tam nemohl chybět - a udělal velmi dobře. Mimo jiného tam proběhla série několika květinově-módních přehlídek. Vybral jsem pro vás obrázky hned z několika exhibicí, ve kterých jsem ale našel společného jmenovatele - hlavy plné květin.