neděle 29. ledna 2012

Barvy tržnice ve Funchalu

Pavel Chlouba, www.fotoflora.czpavelchlouba@gmail.com

Zvu vás sice na krátký, ale zato zajímavý výlet, daleko, daleko od domova. Dnes se nepodíváme do žádné zahrady, ale o zajímavé a pohledné rostliny vás ani tentokrát nepřipravím. Zastavíme se totiž na pár okamžiků  v jedné krásné tržnici. Je ve Funchalu, hlavním městě Madeiry. Madeira je ostrov v Atlantickém oceánu, patří  Portugalsku. Vznikl vulkanickou činností, takže půdy jsou zde mimořádně bohaté na živiny. A když se k tomu ještě přidají skvělé klimatické podmínky, Madeira musí být zákonitě rájem různých rostlin. O tom se nakonec můžeme přesvědčit i návštěvou tržnice, kde se všechny důležité dary země dají vidět i koupit. Kromě rostlin ale tržnice nabízí i dary moře. Ty sice nemají se zahradnictvím žádnou souvislost, ale rybí část tržnice je dost zajímavá na to, abychom ji alespoň na chvíli navštívili také.
Trhy i tržnice žijí zvláštním životem. Jejich ruch připomíná život v mraveništi, atmosféru těchto míst je nejlepší zažít, vypráví se o ní těžce. Opravdovou návštěvu nic nenahradí, ale kratičké video snad alespoň trochu atmosféru této krásné tržnice přiblíží:
Díky neobvyklým klimatickým poměrům může na Madeiře vegetovat nejenom mnoho tropických a subtropických rostlin. ale také mnoho druhů, které rostou v našem mírném klimatu.




Proto můžeme na stáncích obdivovat mnoho subtropických druhů, ale i plody naších zelenin a ovoce. Pravda je, že část z prodávaného sortimentu pochází z dovozu z tropických zemí, ale i tak je skladba nabízených produktů dopěstovaných na Madeiře velmi bohatá.
Tyto záhadné plody patří rostlině, kterou alespoň jménem mnozí znají. Pod obchodním názvem maracuja se u nás prodává třeba zmrzlina, nebo různé sirupy či limonády. Jsou vyrobeny ze sladké šťávy plodů popínavé rostliny, kterou známe jako mučenku, nebo-li Passifloru (pokud se nestane nic mimořádné - podrobnější článek o mučenkách najdete v 5. čísle časopisu Vlasta). Ve funchalské tržnici najdeme několik druhů těchto plodů. Obchodníci je nabízejí k ochutnání (hygienické podmínky degustace jsou poměrně odstrašující), turisté je pak i navzdory dost vysoké ceně ochotně kupují. Plody určené k ochutnávání jsou ale obvykle uměle doslazeny, to obvykle turistům zůstavá utajeno. Nákupy tropických plodů jsou vůbec na tržnici pro turisty trochu obtížné. Neznáme ani jejich optimální zralost ani ideální způsob úpravy či konzumace. Možná je to jenom subjektivní pocit, ale v některých situacích jsem měl pocit, že cena pro turistu se u některých komodit (neoznačených cenovkou) vypočítává podle jiného koeficientu, než pro domácího. Objemnější nákupy se rozhodně více turistům vyplatí provést v kamenném obchodě, kde uvedená cena nikdy nechybí.
Na Madeiře rostou a dozrávají i banány. Vidíme tady ale jenom formu s menšími, drobnými plody. Používají se jak za čerstva, tak i v rozmanitých kuchynských úpravách. Navzdory menším rozměrům plodů je jejich chuť plná a velmi výrazná.
Část tržnice je věnována prodeji květů. Ta je velmi fotogenická i zahradnicky zajímavá. Květy se tu jenom málokdy prodávají na kusy, většinou jsou předem svázané do objemných kytic. Tak je tomu i u známé strelitzie, která se na ostrově hojně pěstuje. Mimochodem ta je s banánovníkem velmi blízce příbuzná.

Kromě ovoce, zeleniny a květin se v tržnici dají nakoupit i různé suvenýry. K těm významnějším patří i různé výšivky a krajky. Mimochodem tzv. výšivka Madeira je známá a slavná i daleko za hranicemi země.
Zvláštní hala tržnice patří rybímu trhu. Tady se na místě zpracovávají, porcují a prodávají čerstvé ryby z nočních lovů. Můžeme zde vidět pořádné kousky tuňáků (viz video v horní části článku) a vedle mnoha druhů jiných ryb také jednu velmi zvláštní.
Je to zajímavá hlubinná ryba, kterou místní nazývají slovem espada. Žije ve vodách kolem Madeiry, v hloubce až kolem tří kilometrů. V noci vyplouvá o něco blíže hladině, ale i tak se zdržuje dost hluboko na to, aby se dala lovit do sítí. Loví se na speciální vlasec, ale více vám o tom neřeknu, na noční rybářské výpravě jsem se nezúčastnil. Mohl bych vám jenom vyprávět o tom, jak může tradiční jídlo Madeiry vytvořené z této ryby dobře chutnat. Ale to se zase nehodí, abych vám zbytečně nedělal chutě. I tak vám ale předem děkuji za návštěvu a na vaše komentáře se opět těším.

7 komentářů:

  1. Pavle, díky za tu příjemnou ochutnávku. Vybrala bych si ode všeho - ovoce i zeleninu spolu s rybou na stůl, květinu do vázy a pod vázu krásnou výšivku.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za krásnou procházku, určitě bych na tržišti strávila hodně času u zeleninových pultů :).
    Hezký mrazivý večer. Mariana

    OdpovědětVymazat
  3. Vůbec jsem nevěděla, že maracuja je vlastně mučenka. Hrozně mi chutnal čaj s maracujou a už ho u nás nemají. Alw jistě ho dostanu někde jinde. Tu rybu potkat v moři, tak se určitě na fleku hrůzou utopím, vypadá příliš zubatě na můj vkus :))

    OdpovědětVymazat
  4. Tie ryby vypadaju fakt deprimovane :). Maju to tam velmi pekne poukladane, krasne si to zdokumentoval. Ja osobne trznice nemusim, tazko sami v tom mnozstve veci orientuje a navyse nie som nakupovaci typ :DD.

    OdpovědětVymazat
  5. Páni, to je lákadel, ovocem a zeleninou počínaje a kytkami a výšivkami konče! Ty ryby vypadají dost děsivě, ale upravené na talíři, to je asi jiná.
    Neměla jsem k tobě chodit, Pavle, zapomněla jsem se navečeřet a teď si budu muset něco mrňavého dát nebo neusnu, jak mám rozdrážděné chuťové buňky! ;-)
    Díky za pěknou reportáž, jenom škoda, že ses nezúčastnil noční výpravy, to by bylo navíc ještě parádní dobrodružství! :-)
    Zdravím tě a přeji krásné dny, hlavně nezmrzni! Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Omlouvám se všem, komu jsem trochu polechtal ty chuťové buňky,jak píše Hanka. Zelenina,ale hlavně ovoce snadno ty chutě vydráždí,tomu rozumím. Ty rybičky tak přitažlivě nevypadají, ale po dokonalé úpravě je to taky pochutnání. Vypadají sice velmi desivě, (Lucerna napsala deprimovaně -to mě pobavilo) zase možná díky tomu se z nich vyklubala taková atrakce.
    Všem Vám ale děkuji za vaši návštěvu a moc vás zdravím.

    OdpovědětVymazat
  7. Taky ryby nemusím, dělám je občas manželovi a docela mě tu vyděsily. na tržnici bych se procházela moc ráda...ta plejáda barev, chutí, vůní...Miluji ovoce a zeleninu.

    OdpovědětVymazat