čtvrtek 5. ledna 2012

Květinové Alsasko

autor Pavel Chlouba, více informací a kontakt -  www.fotoflora.cz , pavelchlouba@gmail.com


Francouzské Alsasko, ačkoliv je k naším hranicím nejblíže nadosah, je u nás tak trochu v zapomnění. Možná stojí ve stínu slavné Eifelovky, romantických zámků na řece Loiře, nebo řádění bláznivých četníků ze Saint Tropez. Ať tak nebo tak, o Alsasku se u nás moc nemluví a naši turisté tuto oblast příliš nevyhledávají. Je to škoda, protože k vidění je tu toho spousta. Podél řeky Rýn, která tady tvoří hranici s Německem, se na dlouhém úseku táhne hřeben pohoří, kterému my říkáme Vogézy. Francouzi pro tyto hory používají trochu poetičtěji znějící slovo Vosges. Na východním úpatí jsou roztroušena městečka i malé vesnice, která svou slávu postavily na vinohradnictví a vinařství.
 Vesničky i města této části Alsaska mají kouzelného ducha.

Rozhovor s paní Ivou Hüttnerovou - původně publikováno 30. ledna 2011

autor - Pavel Chlouba - více informací a kontakt na www.fotoflora.cz, pavelchlouba@gmail.com


V listopadu jsem vám na tomto místě slíbil, že se budu snažit z času na čas popovídat si se zajímavým člověkem o věcech, které se týkají rostlin, zahrad, či zahradnického cestování. Díky laskavému porozumění  výtvarnice, herečky a spisovatelky paní Ivy Hüttnerové,  se mohlo toto moje přání  poprvé proměnit ve skutečnost. Sešli jsme se v přívětivém prostředí jejího domova. Aroma horké černé kávy se podmanivě míchala s vůní kytice bílých tulipánů, venku hustě padal sníh. V uspěchaném dnu si paní Iva Hüttnerová našla na mně čas, abychom si popovídali o vášni jménem zahrada. 
 
Tyto obrázky se nachází na oficiálních stránkách paní Ivy Hüttnerové (www.ivahuttnerova.cz) a jsou použity s jejím laskavým svolením.

Rozhovor s panem Čapkem - původně publikováno 13. listopadu 2010

autor - Pavel Chlouba - více informací a kontakt na www.fotoflora.cz, pavelchlouba@gmail.com


Vážení hosté těchto stránek,

připravuji pro vás zcela novou rubriku, přičemž ani s jistotou nevím, jak se jí bude dařit a jak rychle se bude dařit naplňovat ji. Záleží to na tolika okolnostech ! Tuto rubriku nazývám "Květinový rozhovor s osobností". Jejím cílem bude ptát se známějších lidí na téma, které tak souvisí s těmito stránkami. Budu se snažit se jich ptát na to, jaký mají vztah k rostlinám, ke květinám, k zahradě nebo přírodě, možná také objevíme další souvislosti mezi světem rostlin a cestovatelskou vášní .

Když jsem přemýšlel o tom, koho prvního pozvat k rozhovoru na tyto stránky, z celé skupiny jmen mi vystoupilo jedno jediné, které se právě pro úvodní rozhovor hodí opravdu nejvíc. Za prvé nemusím cítit před tímto člověkem žádnou trému, i když si ho hluboce a nesmírně vážím. Za druhé je to můj vzor, a to jako autor, jako cestovatel a nakonec i jako zahradník. Pokud se nepletu, skoro mám chuť říct, že on je vlastně opravdu prvním ZAHRADNÍKEM NA CESTÁCH. A já jenom po něm probírám onen pomyslný štafetový kolík, abychom mohl pokračovat v díle, které on tak bravurně začal. A začal ho tak dobře, že mnoho jeho myšlenek si zaslouží, aby se opět dostaly ke svým čtenářům.

Dovolte mi prosím, abych srdečně přivítal pana Karla Čapka.

 
Zahradník: Pane Čapku, děkuji Vám, že jste mi umožnil udělat s Vámi tento rozhovor. Na začátek se sluší malé vysvětlení. Tento rozhovor bude publikován na internetových stránkách, které se věnují zahradničení a cestování. Teď si vlastně uvědomuji, že asi nevíte přesně, cože vlastně je ten internet. Ale to není až tak důležité, protože nechci s Vámi mluvit o moderní době, ale o Vašich cestách a také o zážitcích, které alespoň trochu souvisí se zahradničením v těchto cizích zemích. Jestli pane Čapku nebudete proti, budeme v našem povídání cestovat z jihu na sever a sledovat, jak se mění pohled na rostliny, zahrady a život v tomto sledu.

Obrázky z Třeboně 2 – původně publikováno 15. října 2010

autor - Pavel Chlouba - více informací a kontakt na www.fotoflora.cz , pavelchlouba@gmail.com


V září jsem vás pozval na pomyslný minivýlet do Třeboně, podívat se jak daří trvalkovému záhonu, který jsme zakládali v jarní sezóně. A také jsem slíbil, že se na místo podíváme, jestli průběh počasí nezastaví vývoj na podzim kvetoucích druhů. Protože počasí bylo tentokrát na naší straně, podzimní rostliny ještě měly čas nakvést. Fotografie uveřejnéné v této zkrácené reportáži byly pořízeny 15.10.


Celý záhon začíná nízkou podzimní astrou. Je to poměrně aktivní druh, který má tendenci se rozrůstat do prostoru. Proto se nachází na samotném okraji záhonu, kde je ze tří stran v rozrůstání silně omezený. Pro úplnost - je to kultivar Kristina, od druhu Aster dumosus.

Obrázky z Třeboně – původně publikováno 9. září 2010


autor - Pavel Chlouba - více informací a kontakt www.fotoflora.cz, pavelchlouba@gmail.com
Tato nová rubrika - "Zahradník v montérkách" představuje pohled na zahradu a rostliny z trochu jiného úhlu. Zatímco "Zahradník na cestách" trajdá kudy tudy a všechno komentuje, zahradník v montérkách opravdu tvoří. Sází, přesazuje, zalévá, hnojí, stříhá a pořád něco vymýšlí.
 
Ano, právě v této rubrice vás občas pozvu do naší tvořivé zahradnické kuchyně, z času na čas uděláme elektronický den otevřených dveří, aby jste mohli nahlédnout, jak se to všechno míchá a kombinuje a jak to potom třeba může vypadat.

pondělí 2. ledna 2012

Palmový skleník botanické zahrady v Kew

autor - Pavel Chlouba - více informací a kontakt na www.fotoflora.cz, pavelchlouba@gmail.com

Když se ve společnosti botaniků nebo zahradníků vysloví slovní spojení „zahrady v Kew“, obvykle se tak děje s úctou téměř posvátnou. Není divu –  botanická zahrada v Kew  patří k opravdu starým a má za sebou důležitý historický vývoj. Pro svět botanické vědy, rozvoj zahradnické profese a globální ochranu světové flóry  patří k nepochybně k nejvýznamnějším světovým institucím.
 

neděle 1. ledna 2012

Půvabná zahrada paní Beth Chatto - Anglie

autor - Pavel Chlouba - více informací a kontakt na www.fotoflora.cz, pavelchlouba@gmail.com
původně publikováno 12. října 2010 v 0:13 
Tak dnes se opět pobalíme a vyrazíme spolu na cesty. Zůstanete sice u svých počítačů, ale přeneseme se společně na podzimní toulání po jedné krásné anglické zahradě. Náš dnešní cíl leží několik kilometrů východně od města Colchester, shodou okolností v jedné z nejsušších oblastí Anglie. A podíváme se na zahradu, která letos slaví své kulaté výročí. Byla založena v roce 1960, takže jí je přesně padesát.

Vítejte na stránkách Zahradníka na cestách! Tento blog je možná pro někoho nový, naopak pro někoho trochu povědomý. Pravda stojí někde uprostřed. Na této adrese se Zahradník na cestách objevuje poprvé, je to ale jenom důsledek stěhování z jiného místa na webu. Jinými slovy to znamená, že na toto místo budu stěhovat staré, již publikované příspěvky, ale budu je také prokládat novými, které ještě nemůžete znát. V důsledku těchto změn vás ještě prosím o kousek trpělivosti a tolerance. Je pravděpodobné, že v designu stránek bude ještě docházet k různým úpravám, ale i to se snad časem ustálí.


V každém případě vás zde srdečně vítám a věřím, že vše, co tu  najdete, může být pro vás alespoň trochu zajímavé. S úctou - Zahradník na cestách