středa 11. ledna 2012

Na návštěvě v zahradě Bolfracks

Pavel Chlouba - www.fotoflora.cz  pavelchlouba@gmail.com


Poprvé se s vámi všemi zdravím v roce 2011 a také se omlouvám, že jsem se chvilku neozval. Ale neděje se nic mimořádného, opět se spolu pustíme po cestách necestách za poznáváním krás zahradnického umění, případně si znova zasoutěžíme, nebo si představíme nějakou zajímavou rostlinu.

První letošní cesta nás zavede až do vzdálených kopců skotské vrchoviny. Podíváme se spolu na půvabnou zahradu Bolfracks, která se nachází téměř přesně na sever od skotského města Perth, skoro v samém středu skotské země.


 
Celá zahrada se nachází ve svahu a je rozdělená na několik celkem odlišných částí.
Část zahrady má divočejší, až trochu lesní charakter. Protéká tady  malý potok, kolem kterého rostou vhkomilné stínomilné druhy i rostlin. Další partie zahrady jsou více otevřené. Rostou tu jak solitérní stromy, je tu  k vidění i pěkně zapěstováný trávník, ve správnou roční dobu i snad pestré jarní cibuloviny a samozřejmě také velmi zajímavé trvalkové záhony.
Pro lepší představu o celkovém vzhledu zahrady je možno podívat se na schematický plánek zahrady, který objevíte na této adrese http://www.bolfracks.com/images/map_of_garden_enlarge.jpg 

Přes malý potok vede půvabný dřevěný můstek obrostlý bujnou vegetací.


 Úzká pěšinka vede až na svah nad domem. Pokud ve výhledu nebrání žádná vegetace, ze zahrady je možno pozorovat členitou zemědělskou krajinu a údolí s protékající řekou.


 Ještě v lesní části se nachází malý zahradní domek, celý postavený ze dřeva.


Na horní hranici pozemku vede chodník, který je dozdobený dvěma oblouky, které porůstají bohatě kvetoucí popínavé růže. Z tohoto místa je krásný výhled na celou zahradu i krajinu kolem.


 

Trvalkové záhony hýří pestrostí, v srpnu zde mimo jiného kvetly Crocosmie, které můžete také znát jako montbrécie.


 Pod velkou třešní polehával starý krásný pes, který snad ještě věřil tomu, že zahradu opravdu hlídá. S tímto jemným psím pohledem se prozatím s vámi loučím a těším se na vaše návštěvy.
Pavel - zahradník na cestách -  www.fotoflora.cz

8 komentářů:

  1. Tenhle článek byl asi jeden z prvních, které jsem viděla na tvém původním blogu.
    Hned mi byl povědomý název, i když mám paměť docela mizernou, navíc mi článek připomněl retrívr na posledním snímku, toho jsem si zapamatovala. Takže pomalu, ale jistě přesouváš.
    Ve Skotsku nebo v Irsku by se mi moc líbilo. Soudím tak podle tvých fotek i podle fotek mého přítele, který tyto krajiny navštívil. Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Hanko, děkuji za komentáře i k článkům níže uvedeným. Ano, pomalu přesouvám, ale nejde to moc rychle. Musím se věnovat i jiným věcem, ale doufám, že alespoň ty lepší příspěvky přesunout zvládnu. Ještě jednou děkuji a moc zdravím.

    OdpovědětVymazat
  3. Pavle, je mi to jasné! Držím palce. :-) Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Hezká zahrádka ;))A ten můstek! Při pohledu na ty velké česneky jsem si uvědomila, že jsem si na podzim nasadila stejné, akorát už vůbec nevím do kterého místa. A ty montbrécie vypadají tak hezky, myslíte Pavle, že by rostly i u nás na zahradách tak dobře?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brabi, na montbrécie jsem si nikdy netroufl. V naší těžké jílovité půdě by patrně vyžadovaly zřízení jednotky intenzivní péče. A na to nemáme čas, takže se bez ní musíme obejít. Ale na Jižní Moravě i Jižním Slovensku jsem pár krát montbrécie viděl - a byly v báječné kondici.Dokonce tam prý zůstavají v půdě i přes zimu. Jeden můj kamarád s oblibou používá jedno slovenské rčení - treba oskúšať! A já jenom pro jistotu doplňuji, na začátek s malým počtem hlízek - neohrožujícím rodinný rozpočet:)

      PS - jestli se zima bude i nadále vyvíjet tak netradičně, myslím, že špičky okrasných česneků se brzo ukážou....

      Vymazat
  5. Díky za radu, loni jsem dosadila poměrně dost nových věcí, takže bude asi letos léto plné překvapení :), jestli milé nebo ne, to se uvidí. Ale je "treba oskúšať"! ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, Pavle. Dnes přicházím s trochu jiným úmyslem, než je čtení povídání o zahradách. Po bloggeru putuje srdíčko pro oblíbené blogy a já se rozhodla předat štafetový kolík vám. Můžete to brát jako dětskou hru, ale já to vidím malinko jinak. Moc bych vám přála, aby vám tohle ocenění pomohlo více zviditelnit vaši práci a přilákat více čtenářů. Jestli si tenhle štafetový kolík převezmete, nebo ne, už záleží jen na vás. V každém případě si u mě můžete zkopírovat logo oblíbeného blogu a umístit si ho sem.
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  7. Vlaďko, děkuji vřele za srdíčko. Velmi si ho vážím a rozhodně jej neberu jako žádnou pošetilou hru. Nějak s ním určitě naložím a pokusím se, aby to bylo co nejlépe. Kdo do tohoto blogu nakouknul za poslední dny, viděl, že nic nového vlastně nevidí. Nebyl tu žádný pohyb, za co se všem věrným čtenářům velmi omlouvám. I v lednu na zahradníka dolehla práce, kterou musí včas a pokud možno co nejlépe provést.A je jí hodně. Takže vše ostatní žel odsouvám "na příště", včetně této milé záležitosti. Prosím teda o pochopení, a to nejen kvůli srdíčku, ale i kvůli ostatním přátelům z blogu, které nestíhám pravidelně navštívit. I tak ale na vás myslím a ještě jednou děkuji. Vlaďce, i všem ostatním.

    OdpovědětVymazat