pondělí 9. ledna 2012

Amsterdam - květinový, svobodný i kontroverzní


 Pavel Chlouba, www.fotoflora.cz ,pavelchlouba@gmail.com


Je hlavním městem Holandska, ale také možná hlavním městem bicyklů, kanálů, květin a nevázaného života. Amsterdam. Město historické, přístavné, podivné i vzrušující, místama přátelské a jinde strašidelné, odpudivé nebo pořádně bláznivé. Mrkněme společně na chvilku do jeho uliček a schovaných zákoutí, ať alespoň trochu víme, s čím, neboli s kým máme tu čest.
 Kola a Amsterdam patří k sobě.
Jeden bez druhého by snad ani nemohl existovat. Na kole se jezdí za zábavou i do práce, na rande i k doktorovi. Ve zvláštních bednách tlačených či tahaných  se děti vozí do školky. Holandské kolo má trochu jinou stavbu než to naše. Je více přizpůsobeno jízdě na rovině a ve městě.
Jeden bez druhého by snad ani nemohl existovat. Na kole se jezdí za zábavou i do práce, na rande i k doktorovi. Ve zvláštních bednách tlačených či tahaných  se děti vozí do školky. Holandské kolo má trochu jinou stavbu než to naše. 
 K amsterdamské dopravě také patří lodě. A voda, a kanály, kterými protéká. Takže všude, nebo skoro všude musí být také mosty. A aby pod nimi propluly i větší lodě, musí být tomu přizpůsobené. Některé jsou padací, jiné otáčivé. Můžete být klidně chodec či cyklista a najednou vás zastaví semafor s červeným světlem. Pro jistotu se také sklopí závora, jakoby projížděl vlak. Pod závorami neprobíhejte. Vlak vás sice nesrazí, ale spěch a zbrklost byste zaplatili koupelí.

 
Most se totiž na chvíli zvedne, aby vyšší loď klidně projela. Pak se vrátí do původní polohy, cyklisté i motorkáři se rozjedou a vše se opakuje až do příjezdu další lodě.
 
Život v Amsterdamu je v mnoha ohledech jiný než v běžných evropských městech. Obyvatelé metropole jsou svobodomyslní a můžou často i to, co je v jiných městech či zemích už za hranicí zákona. Co se módy týká, jsem někdy trochu konzervativní. Někdy se divím, co na sebe lidi navléknou, aby byli zajímaví. Ale v Amsterdamu - tam je všechno možné.

 
Ale vraťme se ještě na chvíli k lodím. Některé slouží jako dopravní prostředek, ale je také hodně těch, které poskytují domov. Možná je život na vodní hladině příjemný, nevím posoudit. Z hlediska zahradničení je však přeci jenom trochu specifický. Ne že byste na lodi nemohli mít předzahrádku, jenom si musíte zvyknout, že bude vypadat trochu jinak, než ji známe od nás.
 
A komu chybí i předzahrádka, stále nemusí propadat pocitu zoufalství. Kdo má alespoň trochu rovnou střechu na svém hausbótu, může si tu trochu květin vypěstovat alespoň ve vyřazené vaně. Vždyť střešní zahrady jsou tak moderní!
 
Suchozemští pěstitelé jsou na tom přeci jenom o trochu lépe. Ale i na pevnině je místo velmi vzácné a málokdo jim může plýtvat. A tak se květiny velmi často objevují na všech možných i nemožných místech, třeba klidně na schodech vedoucích k domovu.
 
Amsterdam je ale také městem květinářů. Jejich největší koncentrace je patrně na Květinovém trhu. Tady se dají koupit semínka, cibule, pokojové květiny i spousta suvenýrů s květinovou tematikou. A také samozřejmě, jsou zde k mání i květy řezané. Kam spěchá tento mladík není celkem zřejmé, zřejmě vám však můžu slíbit, že se do Amsterdamu ještě vrátíme. Květinový trh si totiž prohlédneme více zblízka. Těším se na vaše návštěvy.

2 komentáře:

  1. Ráda jsem se po letech podívala do Amsterodamu. Dík. V 1969 jsem tam po prve viděla dívky v minisukni na kole a bylo to roztomilé! Zpátky jsem jela rovněž v mini a některé sousedky stály s očima vzhůru obrácenýma;)) Byli jsme tam tehdy jenom týden, pocestovali krajinou, ale vzpomínky mám dodnes, hezké.

    OdpovědětVymazat
  2. Amsterodam musí být hodně zajímavé město. Je fajn, že se tam jezdí na kolech, aspoň nemají ve vzduchu plno výfukových plynů!
    Ve tvém článku je opět spousta informací, Pavle. Líbí se mi, že to bereš obecně, ne jenom přes kytky. :-) Hanka

    OdpovědětVymazat