úterý 10. ledna 2012

Květinový trh v Amsterdamu


Pavel Chlouba www.fotoflora.cz pavelchlouba@gmail.com


Před nedávnem jsem vám slíbil malou návštěvu amsterdamského květinového trhu. Tak plním slovo a podíváme se spolu na toto zajímavé místo. Květinový trh se nachází přímo na břehu jednoho z četných amsterdamských kanálů.
 Když se k trhu přiblížíte na dosah, bez jakýchkoliv pochybností budete vědět, že jste na správném místě.
Trh totiž sídlí v miniaturním skleníkovém komplexu, který pro obchodování s květinami skýtá snad nejvhodnější možné prostředí. A aby všem bylo všechno jasné, čelní stěny skleníků jsou polepeny velkými nálepkami, které imitují pocit, že je do skleníku opravdu vidět.
 Od konce léta většina stánků nabízí k prodeji cibulky pravých nizozemských tulipánů. Nabízený sortiment je velmi bohatý, najdete zde na několik desítek běžných i docela exoticky vyhlížejících odrůd.
 
Tulipány jsou v Holandsku opravdovým pojmem, jedním ze symbolů národní hrdosti. Proto na trhu nesmí chybět ani v mnoha dalších podobách. Jsou zde k dostání na fotkách, pohledech, ale i v dřevěné podobě, které z dálky vypadají celkem věrně. A také jsou zde zejména pro turisty nachystané malé tulipánové magnetky, které poslouží jako prima originální suvenýr.
 
Kromě tulipánů nesmí na trhu chybět ani jiné druhy cibulovin a hlíznatých rostlin. Je tu k dostání také řada odrůd narcisů, hyacintů, okrasných česneků, ale také cyklámeny a amarylisy.
 A také si můžete vybrat z bohaté nabídky drobných cibulovin, jako jsou krokusy, ladoňky sněženky či bledule. 
 
Aby to ale nevypadalo, že na trhu jsou k mání jenom cibuloviny, je nutné dodat, že se zde snadno koupí i pěkný sortiment pokojových rostlin. A kdo nepotřebuje nakupovat, může zde alespoň nalézt několik zajímavých inspirací. A to nejenom ve světě květin, ale i v módních trendech. Třeba nějaký zajímavý typ účesu můžete objevit právě tady. Do jaké míry je květinový povrch hlavy použitelný i do běžného života si však netroufnu posuzovat.
 
Na jednom stánku jsem objevil zajímavou nabídku masožravých rostlin. Více než rostliny samotné mě zaujaly plastové kloboučky, ve kterých se rostliny expedují. Jsou velmi šikovné. Nejenom, že chrání rostlinky proti mechanickému poškození a věčnému strkání prstíků zvědavých zákazníků, ale také rostlinám zabezpečují stálou vlhkost vzduchu, kterou ve většině případů tak milují.
 
Docela bych věřil tomu, že už jste si možná začali říkat, kde jsou konečně ty opravdové květiny? Ale nebojte se - i řezané květiny samozřejmě na květinový trh patří. Můžete si zde opravdu vybrat  podle přání, věku, módy i aktuální nálady. To jenom já si nechal ten nejbarevnější obrázek až na úplný konec. Těším se na vaši návštěvu.

5 komentářů:

  1. Tulipány mám moc ráda. Mají přijemné a tak rozličné barvy, voní překrásně jarně... :-) A prý si jich kdysi cenili tak, že vznikla až tulipánová horečka a spousta lidí kvůli jedné cibulce prodávala celý svůj majetek. Skleníkové čepičky jsou moc roztomilé :)

    OdpovědětVymazat
  2. To by se to nakupovalo.........;))

    OdpovědětVymazat
  3. Já nesmím přijít někam, kde je tolik cibulek pohromadě. Chovám se pak naprosto neracionálně, jako bych vlastnila hektarové lány. Tulipánům se u mě bohužel nedaří, ale jinak bych asi nevěděla, co dřív. To mě zase navnadilo na jaro. Dneska jsem okukovala skalku, jestli už nelezou sněženky. Ale ne. Mají rozum :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Kdybych něco takového viděla na vlastní oči, připadala bych si přinejmenším jako Alenka v říši divů! To musí být úžasná podívaná.
    Díky, Pavle, za tvoje články, protože "naživo" květinový trh v Amsterodamu neuvidím! Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý večer Pavel,
    že mi to nenapadlo skôr. Stále čakám, kedy mi RSS systém načíta nový článok z blogu Zahradník na cestách a stále nič. Až pred chvíľou som klikla na komentáre posledného článku, kde som sa dozvedela, že si sa presťahoval. Gratulujem! Zatiaľ vidím len vonkajšiu úpravu blogu, je krásna a teraz idem preštudovať, čo je tu nové. V novom roku prajem veľa pekných tém na písanie. Daniela

    OdpovědětVymazat