neděle 8. ledna 2012

Okrasné jabloně

autor Pavel Chlouba, www.fotoflora.cz  , pavelchlouba@gmail.com


Když se řekne jablíčko, někdo si představí Spartan, Topaz, Jonagold, či při troše nostalgie k starým časům třeba Matčino či Ontario. Ale kromě ovocných odrůd existuje také celá řada jabloní ozdobných. Ty můžou být krásné či zajímavé jak květy, tak také nádhernými plody. Je to trochu legrační situace. Kdysi dávno se z drobnoplodých odrůd šlechtili velkoplodé, dnes se opět šlechtí zpátky na odrůdy s malými plody. A jen tak mimochodem, týká se to také odrůd ovocných. Maloplodé odrůdy ovocných jabloní se šlechtí se záměrem vypěstovat jenom tak velké jablíčko, aby se  dětem akorát   vešlo do krabice na školní svačinu. Ale vraťme se zpátky k jabloním okrasným.
 Koupit si dnes rostlinku okrasné jabloně by snad neměl být žádný velký problém.

V zahradnictvích i v zahradních centrech bývají tyto stromy relativně často v nabídce. Problémem však v mnoha případech spíše bývá, jak si správně vybrat. Navzdory tomu v jaké době žijeme, informací o těchto rostlinách v některých prodejnách moc nenalezneme. Tak si do toho temna vneseme spolu trochu světla, protože i v tomto případě platí, že není jabko jako jabko. Mimochodem na prvním obrázku je odrůda ´Marshall Okayma´, kterou jsem viděl jednou v životě a i to ne u nás. Z toho se dá usuzovat, že bude mít spíše sbírkový význam.
 
Některé jabloně mají krásné květy i plody, u jiných je silnější  jenom jeden efekt. Některé odrůdy okrasných jabloní mají i barevně výrazné listí. Zejména v období rašení bývá červené až bronzové barvy, uprostřed léta však barva listů není úž obvykle tak výrazná. Na obrázku je odrůda ´Makamik´, jehož plody jsou červené barvy a jsou poměrně velmi dekorativní.
Tak tady máme odrůdu ´Van Eseltine´. Vyznačuje se vázovitým vzrůstem. V dolní části je úzká, nahoru se rozšiřuje. Je vhodná i do menších zahrad. V květu je úžasná, nádherná, rozkošná. Plody jsou ovšem dost nezajímavé, hnědo zelené barvy.
 
Občas se v prodeji vidí odrůda ´John Downii´. Má poměrně velké protáhlé plody žlutě oranžové barvy. Pro někoho je to velmi hezká odrůda, mé srdce si však nezískala. Plody dozrávají od konce srpna do začátku září a hned ve velkém padají na zem, kde brzo hnijí. Vždy je kolem nich mnoho včel a vos. Uměl bych si představit tuto jabloň v nějakém trvalkovém záhoně, aby opadané plody nebyly vidět. Do trávníku, k chodníku, nebo dokonce k bazénu bych si tuto odrůdu ale určitě nevysadil.
Některé jabloně se vyznačují silně převislým růstem. Jednou z nich je odrůda ´Red Jade´. Z bílých květů se vyvinou drobné červené plody.Tuto odrůdu mám moc rád, pro některé situace je přímo výtečná. Kdybych třeba potřeboval pohledově izolovat nepříliš hezké místo s harampádím, určitě bych požádal ´Red Jade´ o pomoc. Nepochybuji, že by mi nechtěla vyjít vstříc.
 
Odrůda ´Everest´byla vyšlechtěna ve Francii. Je to asi moje nejoblíbenější odrůda ze všech okrasných jabloní. Kvete bíle a velmi bohatě, plody zrají až ke konci listopadu, ale již od září na stromech září a jsou již velmi hezké. Tato odrůda  netrpí na padlí ani skvrnitost, na podzim se listy zbarvují do oranžově červené barvy. A co je důležité, relativně dobře se dá u nás sehnat.
 
Jabloně jsou opravdu velmi bohatou a různorodou skupinou. Poslední fotografie budou věnovány odrůdám nebo druhům, které mají opět jenom (zatím) sbírkový význam. Jestli jste šikulky, možná se vám podaří je sehnat. V době, kdy píšu tyto řádky se ale spíše domnívám, že se na našem trhu běžně nevyskytují. Růžové plody na obrázku patří botanickému druhu Malus yunanensis ssp. Veitchii.
 
Tyto podlouhlé plody patří odrůdě ´Red Flesh´.
 
A rozloučíme se možná trochu překvapivě rostlinou, která snad někomu jako jabloň ani nepřipadá. Nepřipadá, nevypadá, ale je. Jedná se o botanický druh Malus transitoria. Některé jabloně mají opravdu takto "obří" plody. Zvláště u botanických druhů tato velikost nebývá žádnou výjimkou. Jak to tak sleduji, o jabloních by se dalo ještě hodně napsat. Ale všeho s mírou, ať vás neunavím. Kdyby vás ovšem něco zajímalo, klidně se mě zkuste zeptat. Přeji hezké dny a těším se na vaše návštěvy.

6 komentářů:

  1. Koupili jsme si do zahrady okrasnou jabloň Amanogawu. Ještě nekvetla a taky nevím, bude-li mít vůbec nějaká jablíčka. Pokud ano, tak to jedlé není, že? Ptám se kvůli dětem, kdyby se do nich pustily ;)Dík za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  2. Brabi, o děti se nemusíte bát. Amanogawa je sloupovitá odrůda sakury, takže ne jablůňka, ale spíše třešeň. Ale je sterilní, takže neplodí vůbec. Děkuji za dotaz, mějte se hezky. P.

    OdpovědětVymazat
  3. Dekuji za navstevu meho blogu a za upozrneni o zmene stranek,radak k tobe nakukuji.S tou velikosti jablek souhlasim , pro me radsi mensi nez obrovske ktere se neda na jedenkrat snist.

    OdpovědětVymazat
  4. Pavle, ani nestačím tvoje novinky sledovat. Pár dní jsem tu nebyla a ty tady máš hned několik nových článků!
    Okrasné jabloně se mi moc líbí, hlavně na tvých fotkách. Viděla jsem nějaké v zámeckém parku, ale už nevím kde. Sama je pěstovat nemůžu, zahrádku mám malou a podmínky bídné! Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně zdraví a štěstí v novém roce a hlavně mnoho krásných "zahradních" nápadů!

      U sousedů měli kdysi "židovská jablíčka" tak tomu říkali,ovoce byly malé červené, vždycky se mi líbily, už jsem se za nima u nás dívala, ale neviděla jsem je.

      Vymazat
  5. Skutečné bohatství na zahradě musí být viditelné na první pohled. V našem případě to zcela zaslouženě dělá anglický trávník a na něj navazující okrasné keře. Vše nám to zajišťují neviditelné obrubníky které skutečně plní svoji roli na jedničku. Nic jimi ani neproroste, to je moc fajn.

    OdpovědětVymazat