neděle 8. ledna 2012

Rajčatová kouzla pan Stekovicse


autor Pavel Chlouba, www.fotoflora.czpavelchlouba@gmail.com

Chci se vás zeptat, jestli náhodou nevíte, kolik odrůd rajčat asi může existovat? Ne, dnes to není klasická hádanka, ve které se dá něco vyhrát. Sám totiž neznám přesnou odpověď, tak ji nemůžu chtít ani po vás. Ale i tak jednu zajímavou informaci pro vás mám. Znám totiž jednoho farmáře, který má momentálně ve sbírce přibližně 3200 odrůd této zeleniny. Kouzlu rajčat propadl stejně jako někteří podlehli kouzlu sbírání známek, autogramů nebo motýlů. Tento sympatický chlapík bydlí v Rakousku a rajčata tvoří pevnou součást jeho života. Jmenuje se Erich Stekovics a bydlí kousek od Neziderského jezera, v jedné z nejúrodnějších oblastí Rakouska.






Obdivuhodný člověk je tenhle chlapík, to vám můžu říct. Na první pohled typický farmář, co má ruce tak krásně čisté od doteků s půdou. Původně snad měl být knězem, ale studií nechal a nechal se vést jiným hlasem, který ho táhl k polím, na kterých před ním hospodařil jeho táta. Ten pěstoval mimo jiné i ta rajčata, ale pan Stekovics s nadsázkou vzpomínal, že je rozděloval do dvou základních soret - na malá a velká.

 

Farma pana Stekovicse patří k těm, o kterých se může tvrdit, že hospodaří ekologicky - bez umělých hnojiv a pesticidů, ale s velkým pocitem odpovědnosti a využívání různých poznatků vedoucích k tomu, aby takové pěstování bylo vůbec technicky možné. A kdo si to jednou s rajčaty zkusil, dobře ví jak je to složité. Kromě rajčat pan Stekovics pěstuje zejména chili papričky a bazalku, kterých sbírka je rovněž velmi
úctyhodná. Ale také třeba pěstuje drobné druhy ovoce, česnek, okurky i běžné druhy polních plodin.
Ale rajčata, to je něco co jej opravdu proslavilo. Šlo to celé dokonce tak daleko, že jeho vášeň začla být jaksi nakažlivá. Touha vidět a porovnat tyto odrůdy způsobila, že stále více a více lidí chce tuto farmu navštívit a ochutnat něco z tak proměnlivých chutí této rajské zeleniny. A když pan Stekovics začal registrovat opravdový zájem, nebyl nijak proti. Své farmářské podnikání tomu přizpůsobil a zájemcům o rajčata a pěstování zeleniny vůbec,  připravil možnost účastnit se na (zpoplatněné) exkurzi. Ta probíhá v době zrání rajčat, přibližně od poloviny července do konce září. Kdo chce přijet, musí se předem objednat. Když k panu Stekovicsovi dorazíte, čekají vás 4 hodiny na jeho polích, plné zajímavých informací i překvapivých faktů. A také ochutnávání rajčat a porovnávání jejich chutí.
Když budete čekat na jeho malém firemním dvorku na začátek exkurze, určitě se rozhlédnete kolem na tu jednoduchou, ale také trochu romantickou vesnickou krásu. Na konci léta se pod střechou suší působivé copánky česneků, také samozřejmě pěstované ekologicky, nebo po novém pod značkou "bio". Kdo chce jenom koukat může, ale i česnek je na prodej.
 
Mezi dvorkem a malou firemní prodejnou je toto milé, barevné okno. Že by mělo trochu symbolické poselství? Nevím, je to možné. Jestli to tak je, tak jedna modrá patří místní obloze, ta druhá barvě Neziderského jezera a zbytek patří barvám rajčat. Škoda, že okýnko nemůže mít více tabulek - to bylo barev. Snad kromě té modré, úplně bílé a úplně černé, rajčata pana Stekovicse můžou nabídnout všechny možné odstíny.
 
A až se exkurze nachýlí ke svému konci, skončíte s panem Stekovicsem v jeho obchůdku. Tam vám dá ochutnat ze svých
výrobků, které si ovšem také můžete koupit. A odvést si trochu dobrot z jižního slunce domů, do své kuchyně. Mimochodem, až na minimální množství úrody, které putuje do speciálních gastronomických podniků, všechnu svoji produkci pan Stekovics zpracuje do svých produktů. Většinu jsem stihl ochutnat a některým jsem také neodolal. Jejich výjimečnou chuť si budu ještě dlouho pamatovat. A
abych nezapomněl, k panu Stekovicsovi se jezdí ještě v jednu jinou dobu. Je to začátkem jara, kdy prodává sazenice rajčat těch nejoblíbenějších z oblíbených.

Děkuji za vaši trpělivost, která vás kolem rajčat dovedla až sem a nakonec jenom dodávám, že na vaše návštěvy a komentáře se opět velmi těším. Váš Zahradník na cestách.







2 komentáře:

  1. Pamatuji si z minulého článku o tomto zahradníkovi jeho radu (nezalívat) a zkoušela jsem to loni doma. Je fakt, že rajčata vydrží hodně bez vody. Udělají si hluboké kořeny a nechytají tolik plíseň. Nebo to byla jen náhoda?

    OdpovědětVymazat
  2. Brabi, nemyslím, že by to byla náhoda. Já to zkoušel také a opravdu to fungovalo. Statisticky to asi průkazné není, ale rajčata, která jsme měli mimo skleník ve volné půdě jsem zalil pouze jednou po výsadbě a potom už vůbec. Rostliny nám vydržely do října, i když ke konci tu plíseň stejně chytly, ale to je na naše poměry i tak dost výjimečné.
    A ještě jedna zajímavost - letos jsme měli rajčata vysazené na provizorním místě na svahu. Možná, že i rychlý odtok nadbytečné vody jim pomohl zůstat dlouho v dobrém stavu.

    OdpovědětVymazat