čtvrtek 23. února 2012

Grugapark v Essenu

pavelchlouba@gmail  Sledujte také náš druhý blog www.pavelchlouba.blogspot.com

V samém srdci průmyslové oblasti Porůří se nachází asi půlmilionové město Essen. Jsme na návštěvě v Německu, severně od řeky Ruhr, která nakonec dala celé oblasti i jméno. Mimo jiného je Essen  i městem výstav a veletrhů, koncem ledna se tu koná i velevýznamný zahradnický veletrh IPM. Na veletrh se možná někdy také podíváme, ale dnes vás zvu na procházku hlavním městským parkem, který s výstavištěm přímo sousedí.
Pohled do jedné z ukázkových zahrad
Park se rozkládá na ploše 65 hektarů a na jednom místě snad nabízí všechno, co mohou obyvatelé velkého města potřebovat pro rekreaci těla a regeneraci duše.


Pod ochrannou klenbou stromů se nachází rozsáhlý komplex veřejných sportovišť. Pro děti je tu vybudovaných několik dětských hřišť i tréninková lezecká stěna. Příznivci společenských setkání při dobrém jídle si můžou pronajmout jeden z několika prostor pro uspořádání tzv. „barbecue party“. Tato místa jsou roztroušena po parku tak důmyslně, aby každé mělo dostatek svého soukromí. Nechybí zde ani informační centrum, restaurace i poměrně velké pódium pro koncerty a jiné kulturní akce.
 
V prostoru parku se nachází rozsáhlá botanická zahrada, která byla pro veřejnost otevřena už v roce 1927. Přímo v centru zahradnického dění se tu také nachází zahradnická škola. Správa parku vymyslela zajímavý projekt i pro lidi, které více než botanický pohled na rostliny zajímá jejich praktické využití při tvorbě soukromých zahrad. Právě pro ně vytvořila přímo v areálu komplex tzv. vzorových zahrad. Je to jedno z nejzajímavějších míst celého parku, protože zde na kompaktní ploše vyrostla jedna zahrada vedle druhé. Všechny mají rozměr běžné rodinné zahrady, přičemž představují různé možnosti a neotřelé nápady, jak si vyřešit svůj soukromý prostor kolem domu. Některé ukázkové zahrady se už skví ve plné kráse, jiné jsou teprve velmi mladé a další jsou ještě ve výstavbě, dá-li se to tak o zahradě vůbec říct.
  Některé realizace ukázkových zahrad byly velmi zajímavé, plné květin a nápadů. Našly se tu však i jednoduché, moderní zahrady. To jsou zahrady, o kterých s lehkou nadsázkou říkám, že jsou pro lidí, co si sice chtějí užít pobytu venku a čistého vzduchu, ale zahradničit se jim příliš nechce. Jednou z těchto zahrad je i ta,  kterou vidíme na obrázku.
Některé prvky představené v ukázkových zahradách nesou jasné prvky moderní architektury. V žádném případě to však neznamená, že moderní prvky jsou nevkusné. Zahradní architekti, kteří tyto zahrady vytvořili, ukazují hostům parku různé situace, jak lze tyto moderní prvky vkusně využít.
Na naše poměry celkem výjimečně působí rozsáhlé a téměř všude přítomné záhony letniček. Tyto jednoleté krasavice propůjčují parku těžko popsatelnou barevnou eleganci, a také umožňují každým rokem oblékat park do jiných kabátků a v dobrém smyslu měnit jeho vzhled. Tyto letničkové záhony vyžadují ale neskutečnou energii na založení i údržbu, s čím jdou ruku v ruce i obrovské náklady na provoz parku. I z tohoto pohledu je potom logické, že vstup do parku je zpoplatněný. I když se jednorázové vstupné 3 eura (v roce 2009) pro dospělou osobu může někomu zdát vysoké, existuje možnost zakoupit si roční permanentku, která je pro stálé návštěvníky parku velmi výhodná.  Systém vybírání vstupného výrazně omezuje přítomnost nežádoucích osob, zejména chuligánů a vandalů. Marná sláva, málokdo si ochotně zaplatí vstupné, aby mohl dělat nepořádek. Něco dobrého na tom systému přeci jenom bude.
Zajímavých míst je tu celá řada, velmi překvapivě třeba zapůsobí barevná stavba rakouského architekta Hundertwassera, která se najednou jako zázrak z jiné planety vynoří v průhledu vysokých stromů. Podobných, i když menších zázraků jakoby z jiného světa je tu více. Částečně jsme parkem prošli, ale vytrvalý a silný déšť nás přeci jenom z parku vyhnal dříve, než jsme stihli všechno vidět i vyfotit si. Snad vás ale potěšilo i těchto pár obrázků, které ukazují jak zahradnické řemeslo zvládají naší němečtí sousedé. Děkuji vám za návštěvu a na další se zase těším.
Pavel Ch.

5 komentářů:

  1. Pavle, to je úžasný park. Myslím si, že u nás by něco takového vůbec nebylo možné právě kvůli vandalům. Zpoplatnění vstupu má rozhodně něco do sebe. V takovém parku se musí nádherně relaxovat, tady si určitě každý najde svůj koutek. Stavba na posledním snímku je opravdu jako z jiného světa.
    Zahradnické řemeslo je krásné, to je mnohem lepší, než stát u kuchyňské linky a plácat se s cukrovím. V příštím životě chci rozhodně být zahradníkem! ;-)
    Zdravím tě a přeji prima víkend. Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Líbí se mi letničky v dlážděné ploše. Je to něco, co udělá z místa, ze kterého chci okamžitě pryč, místo, kde se ráda zastavím.
    Bylo by hezké, kdyby to takto upravené mohlo být i všude kolem nás. Bohužel nejen vandalové by něco takového znemožnili vytvořit. Je tu ještě skupina nenechavců, co si z veřejné výsadby rádi dělají samoobsluhu se zbožím zdarma.

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem si z obrázků vybrala ty letničky mezi dlaždicemi. Skoro to vypadá, že jste byli v parku sami. Právě zalívali ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji Hanko za názor, jestli jsou nějaké příští životy, v profesi mám jasno. Chci stále zůstat tím, čím jsem. Možná bych si jenom přidělal ještě nějaký kurz psychologie, abych to zvládal i s lidmi stejně jako s rostlinami.
    Vlaďko - velmi souhlasím - nenechavci jsou i ve veřejné zeleni velkým problémem. Ale mám pocit, že některá místa u nás vládnou jakousi pozitivní atmosférou, kde tento problém není tak silný. Doufám, že se moc nepletu.
    Brabi, máte pravdu. Desítky hektarů patřily jenom nám a ještě několika dalším nadšencům. Zalévali vydatně, sušili jsme se dva dny!

    OdpovědětVymazat
  5. To je nádhera. Miluji zeleň, kytičky...někdy bych se tam chtěla podívat.

    OdpovědětVymazat