středa 29. února 2012

Městský park v Bornemouthu

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.pavelchlouba.blogspot.com

Na jižním pobřeží Anglicka se nachází město Bornemouth. Je to významné letovisko a rekreační oblast, která leží  západním směrem od Londýna, asi tak dvě hodiny jízdy autem. I z tohoto důvodu jsem Londýňané rádí jezdí za odpočinkem i na výlety. Pobřeží města tvoří dlouhé písčité pláže a je součástí křídového "pobřežního komplexu", který je zapsán jako světové dědictví pod ochranou UNESCO.

Po minulé návštěvě velkého městského parku v Essenu se podíváme, co v tomto směru nabízí město Bornemouth. Kromě mnoha menších ploch a zelených ulic se ve městě nachází hlavní městský park, který je situovaný jenom kousek od pobřeží. Park je veřejný a vstup do něj je zcela volný a bez omezení. V parku můžeme pozorovat několik zajímavostí i vzornou péči jeho provozovatele.

V trávníku se nacházejí rozsáhlé záhony určené pro výsadby letniček a dvouletých rostlin. Pestrý záhon s maceškami je jenom jedním z nich.

Park slouží samozřejmě zejména lidem, takže posedávání a piknikování na trávníku je tu anglicky zcela samozřejmé.
Velká červenobílá koule v levé části fotografie patří vyhlídkovému balónu, který je jednou z městských atrakcí. Nepoletuje však nad celou oblastí, je ukotvený na pevných lanech, takže vždy jenom vystoupá náhoru na krátký výhled, potom se zase přitáhne zpátky na své pevné stanoviště. Ale vraťme se už radši k tomu zahradnickému - k dívání se na park pohledem zahradníka.
V době naší návštěvy v záhonech masově kvetly okrasné česneky. Často se snažím přesvědčovat své zákazníky, že opravdového efektu se dá dosáhnout zejména větším množstvím rostlin od jednoho druhu. Pohled na záhony s okrasným česnekem toto tvrzení dokazuje. Kdyby se jenom sem tam mihlo nějaké osamělé soukvětí, nebylo by to patrně ono.
Á, tady máme nějaký potůček a jakési záhony s okrasnými druhy trav. Trochu to vypadá jako moderní soukromá zahrada. Ale je to úhledné minigolfové hřiště, které je součástí parku.
No a tady je důkaz.
Stále jsme ještě v minigolfovém areálu. Nevím jak vám, ale mě se zahradnické řešení minigolfového prostoru zdá fantastické. Krásné, účelné a vkusné. Hlavně si však kladu spousty otázek. Je to jenom otázka peněz? Nebo snad anglického klimatu, kde všechno roste prý skoro samo? (Tento argument u nás slýchám velmi často, vždy na něj přijde, když se hledá výmluva, proč to u nás nejde.) Nebo na úřadě sedí někdo, komu na výsledku opravdu záleží? Otázek mnoho, ale pravdivou odpověď žel nabídnout nemohu.
Součásti parku je také velké alpinum, neboli skalka. Je to - pokud se nepletu - snad největší skalka ve Velké Británii, která je součástí veřejné zeleně. Je situovaná na jižním svahu, takže výběr rostlin tomu logicky odpovídá. Součásti skalky jsou kromě palem i některé další subtropické rostliny. Ty byly na skalku vysazeny z důvodu prokazatelného oteplování klimatu. Sami provozovatelé parku tvrdí, že se zde úspěšně  aklimatizovaly takové druhy rostlin, kterých pěstování by tu před několika desetiletími nepřicházelo do úvahy.
Skalkou protéká půvabný potůček, který se stará o příjemnou zvukovou kulisu i o dobré podmínky pro některé druhy rostlin, které by jinak v sušší části skalky růst nemohly.
Detailní pohled do skalky prozrazuje, že výsadba je velmi pestrá a pro návštevníky velmi atraktivní. Děkuji vám za návštěvu a na vaše případné názory se předem těším.
Pavel Chlouba, pavelchlouba@gmail.com

10 komentářů:

  1. Když se dívám na ten nádherný potůček, zamrzelo mne, že jsem ten náš před dvěma lety zrušila a mám chuť ho udělat znovu. Kameny v zahradě se mi velice líbí, je to takové přirozené, beton nemusím a písek i oblázky se už po roce musí upravovat. Je to krásný park, včetně golfového hřiště.

    OdpovědětVymazat
  2. Patřím k těm co mají od všeho trochu, protože prostě nemohu odolat pestrosti nabídky (teĎ myslím cibulovin) a kapsa není bezedná. Ale česnekový záhon je skutečně krásný. Pár těhle česneků mám. Dobře se rozrůstají, tak se možná někdy dočkám takového nádherného pohledu. Ráda se na něj dívám už teď, Je to totiž lákavá přistávací plocha pro různý hmyz, od motýlů, přes různé broučky až po čmeláky. Prostě jednoduchá krása.

    OdpovědětVymazat
  3. Brabi i Vlaďko, děkuji vám za návštěvu i za vaše názory. Slovní spojení "lákavá přistávací dráha pro různý hmyz" je mi velmi sympatické.

    OdpovědětVymazat
  4. Skoda, ze som bola na dovolenke v Anglicku v zime.. Cez leto to tam musi byt tiez krasne :). Fotky prijemne zahreju.

    OdpovědětVymazat
  5. Mně se moc líbí barva květů okrasného česneku. Nádherná je i skalka, ta byla odjakživa mým snem, bohužel, nesplněným a zřejmě i nesplnitelným. Minigolf začleněný do parku mi připadá jako dobrý nápad. U nás je zvykem zdůvodňovat proč něco nejde. Nikdo nepřemýšlí nad tím, jak zařídit, aby to šlo, to by totiž dalo moc práce.
    Pavle, zdravím tě a přeji pěkný zbytek víkendu. Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. To je náádhera. Škoda, že se tam asi nikdy nepodívám.

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím, milý pane kolego !
    Děkuji za návštěvu u mně na bločku !
    Osobně jsme se nikdy nesetkali, ale fotil jste před mnoha lety naši realizaci na Vysočině....
    Nyní k příspěvku: nejvíc se mi líbí ty záhony v trávníku- je to pro mně uklidňující pohled. Jsem totiž "odkojená" olomouckou Flórou
    Přeji pěkný den
    Jaromila

    OdpovědětVymazat
  8. Tak, a zase jsem zabloudila někam kam jsem neměla :-). Ke spřízněné duši fotografa a zahradníka. Mám moc ráda anglický styl zahrad, jak běžných u domů tak i těch zámeckých či veřejných. Jen jsem se nikdy na vlastní oči nikam neměla šanci podívat. Ráda si proto kupuji časopis Knihovnička - Zahrady, protože tam je spousty krásných zahrad představeno. Já sama se snažila na záhonech vytvořit onen na první pohled "chaos" zapojené výsadby, ale bohužel díky mé ne dobré (a to ještě jsem slušná) finanční i zdravotní situaci jsem to bohužel nedotáhla do konce. Ale budu se moc ráda vracet na tyto stránky pro potěšení z krásných fotek, tak i pro pěkné povídání a hlavně inspiraci. A taky možná i pro radu, pokud mi bude poskytnuta.
    Přeji hezký den VendyW

    OdpovědětVymazat
  9. Milá Jaromilo i VendyW, milí všichni, děkuji Vám za "zabloudění" na tento blog a zanechání svých milých komentářů. Jsem za to rád a těším se na vaše další návštěvy. V této souvislosti se patří omluvit se za dlouhou pasivitu na tomto blogu. To vše způsobilo mnoho práce venku, na psaní prostě už nezbyl ani čas, ani síla.Takže ještě jednou děkuji, zvláště za vaše pochopení.

    OdpovědětVymazat
  10. To je teda pořádný záhon a ty skalky jsou taky super.

    OdpovědětVymazat