středa 13. června 2012

Chelsea Flower Show 2012



sledujte také www.pavelchlouba.blogspot.com
nebo naše hlavní profesní stránky www.fotoflora.cz

Na konci května sa každoročně opakuje jedna z nejdůležitějších zahradnických výstav ve Velké Británii - RHS Chelsea Flower Show. Pořádá ji Královská zahradnická společnost, neboli Royal Horticultural Society - to je ta zkratka RHS v začátku názvu. Pod jménem Chelsea se skrývá jedna z lepších čtvrtí Londýna, slovo flower znamená květinu, ale květiny zdaleka nejsou tím jediným, co je na show k vidění. Jo a to show, to je to nejvýstížnější slovo celého dlouhého názvu této akce. Kdo zažil naši Flóru dobře ví, že z květin se dá udělat hódně hezká výstava. Ale show je show, je to představení, zábava, cosi velkolepé. Z hlediska vystavovatelů byla podstata tohoto slova naplněna na sto procent. Přiložené fotečky vás o tom možná i přesvědčí, ale pokusím se přidat i nějaké vlastní postřehy. Kufry balit nemusíte, ba dokonce nemusíte ani platit vstupné skoro hříšné, jež v přepočtu činí tisícpětset korunek. Stačí dobré kafíčko či čaj a můžete si zacestovat alespoň virtuálně.


Areál výstaviště je rozdělený na několik částí, venku se nacházejí ukázky různých zahrad, expozice zahradního nábytku, skleníků, různého umění vhodného pro zahradní tvorbu a také stánky, ve kterých se prodávají různé druhy zahradnického zboží, od rýčů přes semínka, rukavice, knihy, zahradnické oblečení, nářadí a krmítka pro ptactvo od sýkorky až po kohouta. A také je tu tzv. Velký pavilon, ve kterém je všechno ostatní. Představují se zde zahradnické firmy se svým specializovaným programem, ale i nadšenci se svými květinovými sbírkami. Jsou zde k vidění třeba kolekce různých dlužich či mitrovniček ...
.
...ale i bonsají, rostlin masožravých, begónií, tulipánů či hyacintů...
Velký pavilon je plný úžasných expozic, představte si, že sbírat se dají i pivoňky - a ty když rozkvetou najednou, je to opravdové show. Ale když se podíváte přes rozkvetlé kvítky pivoňek do pozadí, uvidíte jenom malé náznaky dalšího fenoménu tohoto show. Jsou to lidé, návštěvníci tohoto květinového představení. Je jich tu mnoho, areál je navzdory tučnému vstupnému zcela zahuštěný, lidé se chvílemi skoro mačkají na sobě. Je vidět, že Angličané zahradničení prostě milují, láska k rostlinám je tu plná emocí a citů.


Chelsea flower show je také i společenskou akcí, kde se předvádějí různé kloboučky, šatičky, rtěnky, kravaty i vody po holení. To se spolu s květinami a zahradnickým uměním míchá do jednoho velkého koktejlu, přičemž rozeznat jeho jednotlivé chutě může být někdy opravdu nad lidské síly.
Ale pojďme radši zpátky ke květinám. Teda pardon, k rostlinám. Protože zelenina se za květiny přímo nepovažuje, ale svoje místo na tomto show ji rozhodně patří. Zdá se, že zelenina si prostě také zaslouží, aby byla zahradnickému publiku představena v co nejlepším světle.
Ze všeho nejvíce jsem se snad těšil na ukázky jednotlivých zahrad, ve kterých jsem si vždy našel to svoje, to co mě fascinuje a nejvíce zajímá. Očekávání však částečně nahradilo zklamání, protože vychutnat si nápaditost jednotlivých zahrad nebylo vůbec snadné. Do zahrádek se sice nemohlo vstupovat, takže vše jsme obdivovali jenom za ochrannými bariérami. Pro focení to teda bylo fajn, protože z fotografie nijak nejde poznat, kolem lidí se tlačí kolem mě. Korunku tomu dala ale televize, která zde v den mé návštěvy dělala rozsáhlé reportáže a zcela nemístně a bezohledně na dlouhé chvíle vytěsnila davy návštěvníků ještě dále od ochranných bariér. Z tohoto pohledu mě BBC lehce zklamala. Na druhou stranu ale i vtomto vidím něco hodně pozitivního. Přál bych si totiž, aby s tímto nadšením i naše veřejnoprávní televize představovala zahradnicé novinky, báječné myšlenky i nápady  uznávaných zahradníků svým divákům a posluchačům. I takto se buduje zahradnická kultura a vyspělost národa.
Ještě jedno zklamání na mě dopadlo. Ukázkové zahrady byly vizuálně dokonalé, ne-li v mnoha případech i geniální. Jejich tvůrci svoji fantazii nijak nešetřili, a tak vznikli zahrady i zahrádečky fascinující svoji barevností. Některé z nich ale mohly vzniknout jenom jako dílo fantazie s krátkým životem. Mnoho běžných lidí to nevnímá a nestěžuje si, ale některé zahrady nemají naději na to aby mohly existovat ve formě, ve které byly prezentované. Třeba na obrázku  nad tímto textem vidíme jakousi japonskou zahrádku s mechem a potůčkem, kapradím, borovicí a javorem. To všechno jsou rostliny vlhkých horských lesů. Ale uprostřed jako dominanta stojí korkový dub, suchomilný hrdina portugalských či marockých suchých strání a polopouští. Prostě ne všechno krásné je také pravdivé. A ejhle, neplatí to jenom u nás, ale i v zahradnické Anglii. Z toho vyplývá poučení - nevěřte všemu, co i na vlastní oči vidíte. Nemusí to být úplná pravda.

Prozatím se s vámi loučím a přeji příjemnější a veselejší život s rostlinami.
Pavel Chlouba - váš zahradník na cestách

12 komentářů:

  1. Říkala jsem si, Pavle, že buď někde cestujete, nebo jste pověsil blogování na hřebík. Tak naštěstí ne. Čekání se vyplatilo.Jsem ráda,že jste zpátky, už mi vaše exkurze mezi květiny trochu chyběly.
    Udělal jste mi radost dlužichami. Vlastním sice jen dva druhy, ale mám je moc ráda pro jejich něžnost. Teď vidím, že se můžu pídit i po dalších. A upřímně, japonská vyumělkovaná zahrada se mi líbí nejméně. To ta z obrázku nad ní je mi mnohem bližší. Děkuju za procházku a doufám, že nebudu muset na příští čekat tak moc dlouho ;-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlaďko, moc děkuji za nesmirně milá slova. Velmi si toho vážím, bál jsem se trochu, že jsem své věrné návštěvníky trochu pozlobil. Ale moje odmlčení nebylo záměrné. Na cestách jsem byl jenom pár dnů, ale pro tu opravdovou zahradnickou práci jsem si už neuměl vyšetřit čas a sílu věnovat se psaní na blogu. Tímto se omlouvám každému za moji dlouhou nečinnost. Budu se snažit polepšit, děkuji za pochopení.
      Pavel

      Vymazat
    2. No to je jasné, buď je zanedbaná zahrada, nebo blog. Obávám se, že u mě platí to první :-(

      Vymazat
  2. Nadšeně jsem se přesunula na zdejší stránky a mám radost, že Pavlův blog žije na nové adrese :-) Šárka

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji Vlaďce za pochopení a trefnou poznámku. Blogování muselo z jara přeci jenom trochu ustoupit, aby nedošlo k zanedbání...

    Děkuji Šárko, dlouho jsme o sobě nevěděli, o to více se těším Vaší dobré zprávě.

    OdpovědětVymazat
  4. Pavle, nejdřív ti trochu opožděně přeji všechno nejlepší k dnešnímu svátku! :-)
    Přiznám se, že jsem hřešila na to, že teď nemáš čas a dlouho už jsem na tvém blogu nebyla, měla jsem totiž taky pořádně hektické období.
    Reportáž z výstavy v Chelsea je opět krásná a zajímavá, pro tebe má obzvlášť velkou cenu. Stejně jako Vlaďka musím však říct, že mám raději skromnější zahrady, i když tohle je pastva pro oči. Vůbec si nedovedu představit, jak bych doma takovou zahradu udržovala, já jsem totiž schopná nechtěně umořit i plevel.
    Měj se krásně a užívej si pěkné letní dny. Za absenci se neomlouvej, v zimě budeš mít víc času! Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý večer, objevila jsem váš blog a mám radost, že je mezi námi vášnivými zahradnicemi taky mužský :-)). Budu vaší pravidelnou čtenářkou. Jana

    OdpovědětVymazat
  6. Hanko, moc Ti děkuji za přání i za další milé věty. Z absence na blogu se omlouvat musím, ale pracovně to stále nepolevuje, takže ještě jednou všechny prosím o toleranci. Ještě jednou moc děkuji.

    Jano, moc Vás zdravím a děkuji. Z Vaší radosti mám i já radost a stále tvrdím, že zahradničtí nadšenci by měli mezi sebou stále mluvit a spolupracovat. Tak vítejte, těším se i na Vaše návštěvy.
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  7. Ano, hned jak jsem zjistila změnu adresy, tak jsem si ji zanesla do paměti. A dokonce mohu teď hned sledovat, kdo co připsal ( každá změna je k něčemu dobrá). Já osobně ty nazdobené kosočtverce, auta či jiné skulptury nemusím, zato nad posledním snímkem mi ukápne slzy, že já se vody na naší zahrádce určitě nedožiji. Ale to je můj favorit. Ostatní z fotky skoro mám.

    OdpovědětVymazat
  8. To je fajn Pavle, že jste se urval a něco nám předhodil na blog ;)), chodili jsme nakukovat. Vždycky na výstavách mi vrtá hlavou, jak vlastně oni tam ty rostliny vysadí. Vím, že něco je v květináčích a pod, ale jak můžou velké stromy přemístit kvůli výstavě?! Nebo je to stabilní zahrada, jen obměňovaná? Nebo je to tajné?

    OdpovědětVymazat
  9. Zahradník patří v létě na zahradu, na sezení při internetu je dost času v zimě. Za japonskými zahradami má člověk jezdit do Japonska - jak říkají odborníci na japonskou kulturu. Jinak to vypadá jako sádrový trpaslík v české zahrádce. Přeju krásný den zahradníku Pavle.

    OdpovědětVymazat
  10. Kocháme se tu na tvém blogu a dcerou a obdivujeme tu nádheru.

    OdpovědětVymazat