sobota 28. července 2012

Vzpomínky na Keukenhof

Sledujte také náš druhý blog www.pavelchlouba.blogspot.com

Nedaleko holandského města Lisse se nachází místo, které v jarní době přitahuje a zároveň fascinuje davy lidí z celého světa. Je to park Keukenhof, jehož jméno se už od období po skončení druhé světové války spojuje s jedním ze symbolů Nizozemí - s tulipány.
Za všechnu tu krásu v podstatě může tehdejší starosta města Lisse, který dostal zajímavý nápad, a také ho uměl i realizovat.  Protože v okolí města se už tenkrát tulipány hojně pěstovaly, oslovil tento pán pěstitele se svojí odvážnou myšlenkou. Nabídl pěstitelům k dispozici park Keukenhof a řekl jim:
Vytvořte společnou expozici cibulovin – bude to výkladní skříň vaší produkce i zajímavá turistická atrakce zároveň“.
Na tuto pobídku pěstitelé zareagovali, čímž začli psát zcela novou historii tohoto parku. Z nenápadného parčíku zastrčeného kdesi na holandském venkově se za dobu od roku 1949 povedlo vytvořit park světového věhlasu, který na svou stranu strhává zájem turistů, fotografů i zahradnických nadšenců z celého světa. Správcové parku o Keukenhofu tvrdí, že v jarním období, kdy jsou jeho brány otevřeny veřejnosti, patří k nejfotografovanějším objektům a také, že je to nejkrásnější jarní zahrada světa. 

 Nepochybně je to také největší park světa zaměřený na pěstování cibulovin. Kolikrát za den cvakne v Keukenhofu pomyslná uzávěrka fotoaparátů snad ani nejde spočítat. Množství turistů navštěvujících tento park je ale vskutku ohromné. V posledních letech přichází do Keukenhofu průměrně  více než 80 000 turistů každý týden ( v době, kdy je park pro veřejnost otevřený). V dobrém počasí bývá park opravdu zaplněný lidmi, proto je dobré začít s prohlídkou hned od rána. Navíc atrakcí je tolik, že je zapotřebí mnoho času, aby se dala shlédnout alespoň podstatná část. Vždyť park zabírá plochu 32 hektarů a nabízí celkem 15 km chodníků. V areálu  se nachází několik zastřešených pavilonů, ve kterých probíhají různé výstavy a květinová představení.
Ještě před hlavní branou do parku je možné na přilehlých polích obdivovat běžné, komerční výsadby cibulovin. Ano - tulipány tu hrají první housle, ale v obrovských množstvích se tu stejně pěstují i hyacinty a narcisy.
Ranní doba je pro návštěvu parku opravdu nejlepší. To je park ještě poměrně prázdný a krásu jednotlivých záhonů i celkové atmosféry si ještě vychutnáte pohodlně a snadno. A že je na co se koukat!
Kromě cibulovin jsou tu k vidění i jiné druhy rostlin. Možná vás překvapí detailnější pohled na tento záhon. Rostou a úspěšně zde totiž kvetou ... gerbery. Před pár lety se tyto gerbery objevily na některých zahradních výstavách s přívlastkem "odolné". Neodvážím se spekulovat o tom, kolik mrazu tyto gerbery snesou, ale na té odolnosti přeci jenom něco bude. Když jsme ráno vyjížděli z hotelu ve městě Gouda, oškrábaval jsem z okna auta ledovou námrazu...
A tady je ještě jeden bližší pohled do gerberového záhonu, aby snad o pravdivosti tvrzení nebylo pochyb.
Nejdůležitější rostlinou parku Keukenhof je ale samozřejmě tulipán. Celkově se jich do parku vysazuje každoročně kolem 4 milionů kusů. Ostatní cibuloviny se vysazují v celkovém množství asi 3 milonů kusů. Všechny výsadby se provádějí ručně. A v několika vrstvách, aby park kvetl po celou dobu, co je pro veřejnost otevřený. Obvykle to bývá od konce března asi do poloviny května.  Na počest tulipánů vznikla i tato bílá plastika, která symbolizuje tulipánovou cibulku.
Park nabízí mnoho atrakcí, některé jsou ukryty v pavilonech, jiné mají své místo pod otevřeným nebem. Kdo má chuť, může se projít třeba přímo těsně nad hladinou jezera...
...podívat se na krajinu i park přímo z ochozů větrného mlýna...
...vydat se na malý výlet lodičkou...
... potěšit se s domácími zvířaty...

 ... nebo radši obdivovat  méně běžné nebo nové odrůdy cibulovin vystavené v pavilonu. Návštěva Keukenhofu je opravdovým, velkým zážitkem. Přeji ji ze srdce každému, kdo má o tyto věci zájem. Děkuji vám za pozornost a těším se na vaše názory.

6 komentářů:

  1. Kéž bych se tam někdy dostala. Krásné pokoukání, určitě bych se šla projít na jezero ;) Díky za procházku, Pavle.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty lány květin jsou fantastické, Pavle! Na jezero by mě ale nikdo nedostal, mám závrať jenom když vidím fotku!!! Zato se mi moc líbí čuník. ;-)
    Nádherná procházka, skvělé fotky, díky za krásný zážitek! Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé to cestování ti závidím, taky bych chtěla někam vyjet... Ale svou květinovou náladu si pěstuji na zahradě nebo na internetu, třeba tady se mi líbí online květiny, ale není nad to si vypěstovat vlastní... :( Každopádně moc se mi líbila exkurze do ciziny v tvém podání, díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, moc děkuji zá návštěvu. Líbí se mi slovní spojení květinová nálada - je to velmi výstižné.

      Vymazat