čtvrtek 20. září 2012

Květinové hospody

sledujte také náš druhý zahradnický blog www.pavelchlouba.blogspot.com

Zvu vás na malý fiktivní výlet po hospodách a restauracích, ale nebudeme mlsat ani ochutnávat. Ba dokonce ani po vzoru některých televizních hvězd nebudeme kontrolovat z čeho tam vaří, jak udržují pořádek a zda-li se personál chová dostatečně profesionálně. Podíváme se na hospůdky a restaurace z pohledu zahradníka. I běžná hospůdka se totiž může obalit do květinového kabátku, i obyčejná restaurace bez hvězdiček kvality si může svého zákazníka získat mimo jiné i hezkou a vkusnou květinovou výzdobou.
Naše dnešní putování začneme ve Velké Británii.

Ta je dobře známá množstvím všech různých pubů, ve kterých se nejednou holduje pití s hodně velkou kuráží. Člověk by si řekl, že jestli na něčem tady nebude záležet, tak to bude právě květinová výzdoba. Nechci tímto tvrdit, že by každá hospůdka měla připomínat výstavní areál květinového veletrhu, ale hezky vyzdobených hospůdek, restaurací a hotýlků najdete v Británii opravdu mnoho.
I u obyčejných bufetů je běžné, skoro až standartní, že je alespoň tu a tam musí zdobit nějaká rostlina.
V mnoha případech bývá květinová výzdoba ve městech, ale i v malých venkovských provozovnách přímo velkorysá.
I tam, kde se nevešly kvetoucí rostliny, bývá často alespoň výzdoba vytvořená z jehličnanů, popínavých rostlin nebo listnatých keřů.
 Na pěkné prostředí kolem restaurací si ale potrpí i ve Francii,...
... v Rakousku,...

 
... a samozřejmě také ve Švýcarsku.
Květy jsou nesmírně populární také v Holandsku. Nejeden hospodský či majitel restuarace si potrpí, aby květy byly přirozenou součástí jeho podniku.
A toto je pohled na jednu venkovní zahrádku městské restaurace v Holandsku. Kolem celé restaurace byly vyskládané velké koše vysazené miniaturními maceškami. To bylo v dubnu...
A tady je pohled na stejnou restauraci v srpnu. Koše zůstaly stejné, jenom místo macešek v nich pro radost hostů kvetou petunky a muškáty. No není to milé?
Po vzoru všech osvícených majitelů restaurací a hospůdek vám přeji dobrou chuť, třeba  právě ve společnosti krásných květin. 

 

6 komentářů:

  1. Pavle, to je pokoukání! U mě zase vedou fotky z anglického prostředí. Je to nádhera. Napadá mě otázka, jestli jim to tak pěkně roste, protože to umí, nebo se tam prostě rostlinám líp daří?
    Musím ale říct, že u nás už se taky hodně lepšíme. Letos jsem narazila na krásnou květinovou záplavu na jednom pražském sídlišti, kolem rušné silnice - všechny ostrůvky osázené, květinové sloupy, prostě krása. Hned je člověku líp. I v takové hospůdce se sedí líp, když mám před očima květiny. Hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc zdravím Vlaďko a děkuji. Ono to s tou Anglií bude myslím tak půl na půl. Že tam květiny mají dobré podmínky, to je jisté. Ale ti lidé je tam prostě milují, tak asi i to na ty rostliny nějak působí. A u nás? Souhlasím, na mnoha místech je to krásnější a lepší každým rokem. Tak nám všem přeji, ať se to krásno stále vylepšuje. Také přeji krásný den!

      Vymazat
  2. Nikdy jsem nebyla v Anglii a až poslední roky zjišťuji, jací jsou to milovníci květin. Je to hezké a hodno následování ty jejich výzdoby. Dát mi na stůl takový květináč třeba těch tulipánů, hned si něco přikoupím, abych se mohla kochat déle ;)

    OdpovědětVymazat
  3. To dělá úplně jinou atmosféru. Jenom si představte, kdyby tam ty kytky nebyly, no ani si to představit neumím!! Skvělé.

    OdpovědětVymazat
  4. Brabi i Eliško, děkuji, máte velkou pravdu. S těma kytkama je to prostě celkem jiné kafe. Člověk by řekl, že u dobré restaurace by květinová výzdoba mohla býti skoro povinná, ale že je poměrně častá i u těch nejobyčejnějších hospod, to je zajímavé...

    OdpovědětVymazat
  5. Je to nádhera, Pavle, takové prostředí působí moc útulně. Všimla jsem si, že se květinová výzdoba u hospůdek a restaurací začíná ve větší míře objevovat i u nás. Zrovna nedávno jsem si vyfotila jednu příjemnou hospůdku, která měla ve všech oknech nádherné rudé muškáty a v zahrádce túje v květináčích. Hrozně se mi to líbilo. Když si bereme ze "západu" příklad v tomhle, tak je to fajn.

    OdpovědětVymazat