úterý 20. listopadu 2012

Park Cliveden

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.pavelchlouba.blogspot.com


V ponurém listopadovém počasí neuškodí udělat si menší výlet do jednoho z mnoha půvabných anglických parků, který na konci května zářil svěžími barvami vrcholícího jara i teplem, které bylo v ten den na anglické poměry dost nezvyklé. Sídlo Cliveden se nachází skoro přesně západním směrem od Londýna. I když srdcem celého areálu je nepochybně samotný honosný dům, kroky zahradníků směřují do přilehlých parků a zahrad. Než se ale podíváme spolu na to, jaké zahradnické krásy ukrývá park, alespoň trošičku nahlédneme do historie tohoto sídla.
První zmínky o sídle Cliveden zasahují do začátku 17. století. Historie původně loveckého zámečku byla velmi pestrá, postupem času  sloužil různým majitelům i účelům. Několikrát byl přestavěn, několikrát prodán a zase koupen, stal se svědkem mnoha důležitých setkání a návštěv šlechty. Stihl vyhořet a poté byl opětovně vybudován. během první světové války se změnil na vojenskou nemocnici, poté ji navštívila celá řada důležitých osobností. Byl tady na návštěvě prezident Roosvelt, ale i George Bernard Shaw či Charles Chaplin. Exteriéry zámku dokonce posloužily kapele Beatles při natáčení jednoho z jejich hudebních klipů. 
Zámecký areál se nachází v poklidné krajině, kterou se vine řeka Temže, protékající v těsné blízkosti zámku.

Zámek i s parkem byly založeny na rozsáhlé terase, která se nachází asi 30 metrů nad úrovní hladiny řeky Temže. K řece je možné sestoupit na několika místech a podle volného času si užít vycházky v její bezprostřední blízkosti.
Samotný park nabízí několik pozoruhodných míst. Snad k těm nejkrásnějším patří rozsáhlé partery nacházející se v těsné blízkosti zámku.
Hlavní zásluhu na parteru má zahradník John Fleming, který v polovině 19. století vymyslel, jak jednoduchý trávník vylepší geometrickou výsadbou stříhaných dřevin a pestrých květin. Vytvořil tak celkem 16 přísně pravidelných záhonů, které lze obdivovat z hlavní terasy domu. Zub času je však nahlodal a znehodnotil. Relativně nedávno byla ukončena obnova celého parteru v duchu původního vzhledu, tak jak parter vymyslel John Fleming, hlavní zahradník parku z poloviny 19. století.
Aby se  parter mohl pochlubit pestrou květinovou výsadbou, vysazuje se zde každoročně obrovské množství květin. Záhony v parteru se vysazují dvakrát ročně, celkem se tu vysadí kolem 10 tisíc macešek a primulek a 12 tisíc cibulovin. V období naší květnové návštěvy právě probíhala druha vlna sázení, měli jsme tu čest pozorovat, s jakým fortelem pracují angličtí zahradníci.
Kromě parteru je tu ale i několik dalších pozoruhodných míst. Zajímavě působí třeba Dlouhá zahrada, ve které dominují figurální kompozice vytvarované především z tisů.
V parku Cliveden se nachází větší množství různých soch. K nejcennějším patří dvě sochy paviánů, které na sklonku 19. zakoupil v Římě William Waldorf Astor. Jejich věk se odhaduje na 2000 - 2500 let, sochy pocházejí z Egypta.
Areál kolem panství je velmi rozsáhlý, za krátký čas se ani nedá projít celý. Když vás ale někde během chůze přepadne únava, je tu mnoho míst vhodných k odpočinku.
Stejně jako všechno kolem, i lavičky tu mají svoje jasné místo. Při pohledu z nich je park ještě krásnější a ještě klidnější. Děkuji vám za trpělivost a návštěvu. 
Pavel

10 komentářů:

  1. Naozaj vidím dobre a na prvej fotke kvitnú tulipány? Ako je vidieť, jar sa dá vyrobiť hocikedy :-) Pekné miesto, určite by som si ho rada pozrela aj na živo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano Danielo, jsou to tulipánky. No byl to konec května, dokvétaly ty nejpozdnější odrůdy. Děkuji za návštěvu i komentář.

      Vymazat
  2. V ponurovém listopadovém ránu to byla opravdu příjemná procházka. Nejsem moc příznivcem příliš upravovaných ploch, neustále zastříhávané keříky mi nic neříkají. Pohled z terasy domu je ale velice pěkný. Uvažovala jsem proč. - Ponechali tam trávník. Jinak jsem kolem těchto geometrických záhonů zvyklá vídat spíš písčité nebo štěrkové cestičky. Zelená je daleko milejší, trochu tu strohost upozadí. Zvlášť s takovým překrásným výhledem do krajiny...

    OdpovědětVymazat
  3. Ano Vlaďko, dobře tomu rozumím. Pravidelnost a přísná geometrie v zahradě také není zrovna mojím šálkem kávy. Ale marná sláva, je to jeden ze zahradních stylů a jsou místa, kam tyto úpravy vysloveně patří. A myslím si, že v parku Cliveden jsou tyto záhony velmi povedené. Děkuji Vlaďko za návštěvu.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné. Jsem ráda, že se můžeme projít parkem aspoň takhle na dálku. Těším se již na jaro :)

    OdpovědětVymazat
  5. Také já upřednostňuji zahradu "průhonického stylu". V tomto je moc vidět, když se to zaplevení, uhyne a podobně. A tolik času a žádného dalšího zahradníka k ruce nemám. Takže pěkné na pohled, ale zůstanu u té své idee.

    OdpovědětVymazat
  6. Anglické parky jsou úžasné a není nad anglické trávníky, ty vypadají jako koberce. Obdivuji geometrii a preciznost provedení, ale tenhle styl mi tak úplně nesedí, stejně jako Eliška, bych dala přednost průhonickému stylu. Procházka to ovšem byla moc krásná, Pavle, a k tomu zajímavé povídání.
    Zdravím tě a přeji krásné podzimní dny. Hanka
    P.S. Jsem ráda, že se ti kalendář líbí.

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za vaše názory, v mnoha ohledech to cítím podobně. Budu se příště snažit hledat nějakou zajímavou zahradu v méně pravidelných tvarech a trochu divočejší.

    OdpovědětVymazat
  8. Jednou bych chtěla takové místo navštívit. Nebo podobné. Anglické parky jsou kouzelné. V Irsku jsou také krásné parky. Měla jsem možnost vidět fotky z Blarney.

    OdpovědětVymazat
  9. To je nádhera. To bych si nechala líbit.

    OdpovědětVymazat