sobota 26. ledna 2013

IPM Essen - první závan jara

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.pavelchlouba.blogspot.com

Na konci ledna se v německém Essenu uskutečnil další ročník tradičního zahradnického veletrhu IPM. Je to na naše poměry akce nevídaného rozměru s velmi silnou účastí zahradnických firem nejenom z Evropy ale i z jiných částí světa. Veletrh IPM vyhledávají  zejména profesionálové, ale v mrazivé a zasněžené zimě sem přišlo nasát atmosféru blížícího se jara i mnoho nadšenců a milovníků květin a zahradních aktivit. Výstava probíhala ve 13 halách a věnovala se prakticky všem odvětvím, které se zahradnictví  týkají. Bylo zde možné vidět prakticky všechno - od semínek až po nejdokonalejší zahradnické technologie.
Výstava byla velmi rozlehlá, za den nebylo prakticky možné shlédnout všechno. I tak vás ale zvu alespoň na malou exkurzi tímto veletrhem.

Komu se nechce moc číst, může se podívat alespoň na kratičké video, které jsem pro vás připravil:
http://www.youtube.com/watch?v=oqq9QZANjq4&feature=youtu.be

Mnoho výstavního prostoru bylo věnováno různým pomůckám pro zahradníky.
Velkou pozornost návštěvníků přitahovaly růže, které se většinou předváděly v bohatých a velmi velkorysých kyticích. Tato krasavice se jmenuje 'Ocean Mikado' a představila ji slavná německá růžařská firma Tantau Rosen.
Půvabné rostliny přivezli i pěstitelé z Dánska. Nemohly u nich chybět ani tyto něžné zvonky, které patří k jejich tradičně pěstovaným rostlinám.
Dánové dovezli do Německa i luxusní sérii ibišků v zářivých barevných odstínech. Tato žlutě oranžová odrůda se jmenuje 'Apollo'.
Poměrně hodně prostoru bylo věnováno i rostlinám užitkovým. Tyto krásně vytvarované ovocné stromy vystavovala školkařská firma z Francie. 
Pro nás poněkud netradičně působí skupina gerber určených pro venkovní pěstování. Expozici těchto krásných květin doprovázela stylově oblečená dívka a neméně stylově vyzdobené  staré autíčko.
Na své si nepochybně přišli i obdivovatelé pokojových rostlin...
... i různých bytových trendů a dizajnových řešení.
Ale pojďme zpátky k rostlinám. I mezi nimi jsem našel takové, které jsem viděl poprvé. Patří k nim třeba tato hortenzie s poměrně těžkým jménem 'Schloss Wackerbath'.
Do skupiny rarit rozhodně patří i tento petrklíč označovaný jako Primula acaulis 'Sirococco'.
Ovšem milovníci tradičních tvarů a barev primulek rozhodně také nepřišli zkrátka.
 A co třeba jetel? Veřili byste, že i ten se dá pěstovat jako dekorativní rostlina?
Velmi silné zastoupení mají na veletrhu IPM už tradičně floristé. Jejich díla mě ve většině případů velmi potěšila. Trochu jsem měl pocit, že od zcela bláznivých nápadů typických pro roky nedávno minulé se floristické trendy vracejí opět k tradičnějším stylům, které dají vyniknout více rostlinám než doprovodným materiálům. Ale to je prosím jenom můjvelmi subjektivní pohled na tuto věc. 
Děkuji vám za návštěvu a na případné komentáře se těším.
 

 



6 komentářů:

  1. Pavle, děkuji za reportáž o novinkách. Ibišky jsou moje srdeční záležitost, také je to jedna z mála pokojovek, které se u mě daří. Ale ze všech dnešních snímků bych vybrala jako č.1 tu překrásně zbarvenou hortenzii. Ta je pohádková a zastínila i ten ibišek, který se mi ale líbí také. Začínám se těšit na jaro. Tak ať nám to rychle uteče!

    OdpovědětVymazat
  2. Vlaďko, moc děkuji.Ano, ano, i já se už na jaro moc těším. Zvláště po té návštěvě veletrhu mi to připadá, že jaro už bude velmi blízko. Ale ještě musíme nějaký týden vydržet.

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes bylo takové jarně naladěné počasí, že jsem na chvíli i zapomněla, že je konec ledna. Vím, že ještě bude škaredě a mrazivo, ale už jsem ostříhala ibišek a nakoupili jsme nějaká semena, aby to bylo dřív ;) Moc hezky se dívá na tyhle krásné obrázky květin, přiblíží nám to jaro.

    OdpovědětVymazat
  4. Nedá mi to a musím napsat ještě jednou. Znovu koukám na ty květy, ty zvonky, petrklíče, hortenzie, ibišky..krásné, doufám, že se tady také budou časem prodávat.

    OdpovědětVymazat
  5. Brabi, srdečně zdravím. Máte pravdu co se týká jarní nálady - také jsem to cítil velmi podobně. Ty květy na výstavě byly fakt úžasné. Jak to bude s prodejem u nás - no nevím. Snad to dopadne dobře a něco si z té krásy budeme moct užít i tady. Mějte se hezky.

    OdpovědětVymazat
  6. Pavle, už jsem u tebe strašně dlouho nebyla. Stíhám toho čím dál míň, aspoň tedy na internetu, jinak to ještě jde.
    Veletrh v Essenu byl určitě nádherný, z těch barev a různých aranží oči přecházejí. Já osobně mám nejraději růže, ale tentokrát mi učaroval oranžový ibišek, to je úžasná barva.

    OdpovědětVymazat