neděle 3. února 2013

Zahradnické cestování do Velké Británie


Sledujte také náš druhý zahradnický blog pavelchlouba.blogspot.com

Pár teplejších dnů, kterými skončil letošní leden, probudilo všechny zahradnické nadšence k prvním předjarním aktivitám. Zahrada sice ještě musí nějaký čas vydržet v klidu, ale naše zahradnické plány už dostávají první konkrétní podoby. Na sklonku minulého roku, ale i už i letos jsem několik krát odpovídal na dotaz, jak si vybíráme zahrady, které během sézony navštěvujeme a zejména, jak jezdíme do Velké Británie.

Snowshill Manor, Gloucesthershire, Anglie
Protože zahradnické cesty do Velké Británie jsou velmi specifické, rozhodl jsem se zveřejnit, jak probíhají a jak se vlastně do těchto nejkrásnějších zahrad dostáváme.

Ačkoliv po ostatních zemích Evropy cestujeme - pokud nám to možnosti dovolí - spíše individuálně, pro cesty do Velké Británie využíváme služby jedné cestovní kanceláře, se kterou jsme už projeli kus Anglie, Skotska i Walesu. Jedná se o cestovní kancelář PP- tourist, která je specializovaná na zájezdy týkající se letectví, vojenství a také zahradnictví. V případě zájmu se na letošní nabídku specializovaných zájezdů můžete nakonec podívat sami na http://www.cz-zajezdy.cz/info.aspx

S cestovní kanceláří PP tourist je cestování po zahradnických cílech Velké Británie velmi výživné i nesmírně zábavné a poučné, protože program je stavěný opravdu zahradnicky. Za den navštěvujeme 2-3 zahrady, v rámci možností se občas zastavujeme v tradičních vesničkách s kouzelnou atmosférou starých, pitoreskních časů. Průvodcem po zahradách je nám vždy stejná paní průvodkyně, která průvodcování dělá s láskou a kumštem. Každý zájezd je naplánovaný tak, abychom pokud možno navštěvovali zahrady různých typů - od botanických zahrad, přes arboreta, historické zahrady, krajinářské parky, specializované sbírky, zahradnické výstavy až po jinak velmi těžko dostupné zahrady soukromé. Tyto cesty patří k velkým zážitkům. Abych ale zůstal objektivní, mají i jednu nevýhodu. Zájem o zahradnické cestování stále roste, takže všechno naše  plánování  musí probíhat s velkým předstihem. Prostě  zahradnických Last Minute zájezdů su této cestovky dočkáte spíše náhodně.  A nyní se podívejte, máte.li chuť na pár obrázků, které vznikly na cestách s touto cestovkou.
Pohled na střechy domů a žlutolistý kultivar akátu z kostelní věže - Oxford, Anglie

Pohled ze skalky v zahradě Dyfryn, Wales



Rozkvetlá azalka v Compton Acres, Jižní Anglie
Ukázka zeleninové zahrady na RHS Chelsea Flower Show, Londýn
Na to jsem skoro zapomněl, častým cílem naších návštěv jsou i specializované prodejny a zahradní centra. Nákupní možnosti zahradnických produktů jsou ve Velké Británii jedinečné.
Jeden z letničkových záhonů u venkovského sídla královny Victorie i uOsborn House na ostrově Wight, Jižní Anglie
Pohled z okna autobusu na půvabnou krajinu jihozápadní Anglie 
Takové "obyčejné parkoviště" u golfového klubu, Skotsko
Podobných obrázků bych Vám ještě mohl nabídnout více, ale pro tuto chvíli si myslím, že už to stačí. V dalších článcích zajisté objevíte mnoho nových fotografií.Tak se těším na vás při některém z dalších článků na tomto blogu. Anebo kdo ví, možná i osobně na některém ze zájezdů  s cestovní kanceláří PP tourist. Přeji hezké čekání na jaro a příjemnější a veselejší život s rostlinami.

6 komentářů:

  1. Nádherné. Takové cestování by se mi taky líbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Amelie za zastavení i za tento i další komentáře u jiných článků. Ano, teď to všechno vypadá hodně nádherně. Na konci zimy si krásu rostlin všichni užíváme s radostí alespoň z těch fotografií. Děkuji.

      Vymazat
  2. Zrovna včera jsem povídala svému příteli, že být aspoň o deset let mladší, ráda bych se podívala do Skotska a Irska, Anglii bych taky brala už kvůli té květinové nádheře.
    No, mladší nebudu, takže ani nikam nepojedu, ale když zajdu k tobě, užiju si cestování a krásu anglických zahrad i tak.
    Díky za to, Pavle!

    OdpovědětVymazat
  3. Anglicko a ich záhrady. Tak to je úplná rozprávka. Kedysi ma Anglicko ničím nezaujímalo, brala som ho ako chladnú krajinu s rovnako chladnými ľuďmi. Môj názor sa časom zmenil, aj keď som osobne nespoznala žiadneho angličana. Je to krásna krajina s bohatou históriou a tie ich záhradky sú naozaj rozprávkové. Dúfam, že raz sa tam aj budem môcť vybrať a všetku tú nádheru si naživo obzrieť a pokochať sa.
    Krásny deň a vďaka za nádherné fotografie.
    Ľubica

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ľubica, ďakujem Vám za Váš komentár a hlavne za návštevu. Anglicko je veľmi špecifická krajina, viac sa prikláňam k názoru, že je krásne a obdivuhodné, ale je to preto, že som poznal iba niektoré oblasti. Možno v priemyslových častiach je krajina odlišná a ľudia iní. Ale čo sa záhrad týka, je to pre nás veľká škola umenia, znalostí, odvahy a fantázie. Ďakujem za návštevu - aj ja Vám prajem pekný a pohodový deň.

      Vymazat