pátek 15. března 2013

Botanická zahrada Ventnor

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.pavelchlouba.blogspot.com


Kousek od jižního pobřeží Anglie se nachází ostrov Wight. Díky mimořádným klimatickým podmínkám, které na ostrově vládnou, je vyhledávaným cílem turistů i rekreantů. Výborně se zde daří různým odvětvím zemědělství, které je spolu s turistickým průmyslem jedním z hlavních zdrojů příjmů místních obyvatel. Dopravu na ostrov zabezpečují trajekty, které vyplouvají z několika míst anglického pobřeží. Snad nejfrekventovanější trasa sem vede z průmyslového a přístavního města Porthsmouth.  Na jižním pobřeží ostrova Wight se nachází městečko Ventnor a v něm jedna pozoruhodná zahrada.

Je to botanická zahrada, která je považována za nejteplejší botanickou zahradu Velké Británie. Za toto prvenství vděčí své jižní orientaci a zcela mimořádně výhodné poloze, která zahradu a její rostliny chrání od větrných poryvů. Kvůli mimořádným podmínkám, které zde panují, se zahrada může chlubit rostlinami, které by v jiných lokalitách mohly růst jenom ve skleníku, zatímco zde výborně prospěrují ve volné půdě.


Botanická zahrada je rozdělena na několik částí, které se od sebe v mnoha ohledech podstatně liší. V podrostu vysokých sttromů se táhne údolí hortenzií.
Některé části botanické zahrady jsou vyhrazeny různým lokalitám světa. V segmentu australské flóry třeba rostou nápadné blahovičníky (Eukalypty) i tato bizarní Acacia pravissima.
V centrální části botanické zahrady se hned vedle restaurace nachází malé jezírko, poblíž kterého jsou rozmístněny lavičky a v jejich blízkosti pak pestré výsadby květin. 
 Středem zahrady se táhne hlavní chodník, kterého okraje zdobí velkorysé květinové výsadby.
A stejný chodník při pohledu z jiného místa a opačným směrem.
Mimořádné počasí, které tu vládne umožňuje, že tu vedle sebe prosperují jak exotické druhy rostlin, tak trávník v tradiční "anglické kvalitě". Mrazíky se tu sice občas objevují, ale vždy bývají slabé a trvají krátkou dobu.
Jednou z rarit místní botanické zahrady je starý olivovník přivezený z Řecka. Jeho věk se odhaduje na 700 let.
Svah orientovaný na jih byl vytvořen jako suchá zahrada. Rostliny zde vysazené pocházejí zejména z Jižní Afriky a z Jižní Ameriky.
Také se zde můžeme pokochat neobvyklými kombinaci barev a rostlinných druhů. Vedle sloupovitě rostoucího buku červené barvy (Fagus sylvatica 'Dawyck Purple') roste bohatý porost bíle kvetoucího druhu Agapanthus. No uznejte sami,  u nás podobnou kombinaci asi neobjevíme.
Děkuji vám za návštěvu a těším se na vaše zastavení.

 
 


4 komentáře:

  1. Ahoj Pavle, další zajímavý a krásný článek. Co to je prosím na prvním obrázku? Nějaké kapradí a to vedle? Mám ráda botanické zahrady, teď se chystám tady u nás v Brně. Jestli to stihnu, určitě dám na blog jejich skleníky. Odjíždím začátkem dubna do Španělska a zdržím se docela dlouho. Ale třeba i tam bude co fotit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Brabi, moc děkuji. Na obrázku je vedle kapradí pařez po nějakém starém stromu a jeho krásně zvrásněné dřevo.
    Přeji příjemný pobyt ve Španělsku a moc zdravim M. Určitě Vám bude hezky a fotografických cílů bude jistě dost. Tak si to užijte.

    OdpovědětVymazat
  3. To je nádhera, Pavle! Zajímavý článek a krásné fotografie. Letos se určitě musíme podívat do některé z botanických zahrad aspoň u nás. Zatím nám to nevyšlo.
    Měj se moc hezky a jestli znáš nějaká zahradnická kouzla, zkus přivolat jaro. U nás od rána sněží!
    Zdraví tě Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. nádherné fotky - je radost se dívat...

    OdpovědětVymazat