sobota 28. září 2013

Cesta kolem světa za osumdesátkou zahrad

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.pavelchlouba.blogspot.cz

Dnes trochu netradičně. Nemám pro vás žádnou fotografii, ani vlastní cestovatelský zážitek. Jen jedno doporučení - a i to jenom pro některé z vás. Zpozornět by nyní měli zejména ti, kdo mají na svých satelitech či kabelovkách naladěný televizní kanál Spektrum Home. Já to bohužel nejsem, ale měl jsem na návštěvě možnost vidět báječný zahradnický pořad, který teď zmíněný televizni kanál vysílá.

Ten pořad se jmenuje Cesta kolem světa za osumdesátkou zahrad a hlavním protagonistou tohoto seriálu je anglický zahradnický nadšenec a publicista Don Monty. Je to nesmírně charismatický chlapík, ze kterého přímo čiší nadšení pro zahradničení. Ten v tomto seriálu jezdí po zajímavých zahradách světa a dívá se na ně svým specifickým pohledem.

Je to zábavné, poučné a nesmírně zajímavé. Jediné co mě zaráží  je, že na Slovensku, kde jsem dva díly tohoto seriálu viděl se tento pořad nedoporučuje sledovat dětem do dvanácti let. Možná je to tak i u nás, ale to nevím. V každém případě je ale někde chyba, pak se jenom nestačíme divit, jakým směrem se někdy naše společnost vyvíjí. Ale o tom jsem zas tak mluvit vlastně nechtěl.

Pokud máte tu možnost, doporučuji se na tento zahradnický seriál podívat. Ale udělejte si pro něj čas a soustřeďte se. A dívejte se a hlavně poslouchejte. Komentáře pana Montyho jsou skvělé - tak u mě vypadá člověk, který svojí věcí zcela žije. O něm platí, že kdo chce zapálit, musí hořet. Navíc má pořad velmi zajímavou kameru. V pátečním dílu pan Monty kráčel nějakou zahradou a kamera byla za ním. Kráčel dopředu ale pořád se na kameru otáčel a mluvil. Nevím jestli to byl režijní záměr, či náhoda, ale připadal jsem si jako student na odborné exkurzi, který kráčí za svým učitelem. Ten musel kráčet jako první, aby určoval směr, ale pořád se obracel na svoji třídu a vysvětloval a vysvětloval. Nádhera.

Pořad tohoto typu pomáhá dívat se na zahradu celkem jiným pohledem a učí vnímat krásu a proměnlivost zahrady i světa. V souvislosti s vnímáním zahrad a zahradního umění jsem si stihl zapsat pěknou myšlenku pana Montyho: "Vše je otázkou světla, nebo jeho nedostatku" Když si to tak vezmete, netýká se to jenom vnímaní zahrady, ale vlastně i její celkové existence.

Máte-li Spektrum Home, mrkněte na Montyho a jeho zahradnický seriál. Je to mnohem pozitivnější, než naše politické intriky a zprávy s bulvární zápletkou.

5 komentářů:

  1. Zdravím tě, Pavle, po strašně dlouhé době!
    My tenhle kanál určitě nemáme, ale podívám se u mamky. Ta ho možná bude mít, takže se na pořad mrknu. Taky mě zarazilo, že se sledování nedoporučuje dětem mladším dvanácti let. Co asi může být na pěstování rostlin pro děti nevhodného? Jeden se nestačí divit!
    Měj se moc a moc hezky. Doufám, že přijdu častěji, ale všechno se nedá stihnout. Mám teď víc práce doma a blogy moc nezvládám. Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Všechny díly mám natočené, a když je náhodou dávají ( opakují) znovu, stejně se zase koukám. Já prakticky sleduji jenom tento kanál. Takže nabídku předělání zanedbané zahrady, Lékárnu, atd atd. Určitě nesleduji stupidní zpravodajství či žvásty o V.I.P. celebritách. Na tenhle kanál mohu koukat na všechno.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji vám mnohokrát za Vaše reakce, i že jste si našli chvilku na napsání. Mezitím jsem viděl opět pár dalších dílů tohoto seriálu, byly opět výtečné a užitečné. Paní Eliško, jsem moc rád, že seriál o zahradách světa Vás zaujal a že se Vám líbí. Jsem stejně nadšený jako Vy. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  4. Pavle celé Vánoce jsem měla puštěny opět tyto všechny díly, protože je zase opakovali. K tomu speciál Zelené lékárny, Miluji svoji zahradu, a tak mi ani nepřišlo, že jsem bohužel letos o Vánocích zůstala sama. Manžel odešel do rajských zahrad těsně před Vánocemi. Ale o to více mne opět inspirovalo, že jak zase začnou práce na zahrádce, předělám větší část mé zahrady. Manžel se vždy realizoval na zeleninových záhoncích, a měl takovou ideu : Co se nedá jíst, to mne nezajímá. Já jsem opačného názoru, a tak budu předělávat zahradu právě tímto směrem. Jak se říká, prací zaženu žal, že už to nebudujeme sami, ale stav věcí nezměním, Tak budu měnit alespoň co se dá. Máte-li někde odkaz na pěkný web s realizacemi trvalkových nemrznoucích záhonů, tak je jistě přivítám.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den paní Eliško,
    ve Vašich milých řádcích cítím i hodně smutku, chci Vám popřát co nejméně žalu, snad Vám zahrádka pomůže i v tomto ohledu. Možná Vám ještě časem připravím seznam nějakých zajímavých webových adres, zatím doporučuji alespoň tuto jednu:
    http://www.rhs.org.uk/
    Je to adresa anglické Královské zahradnické společnosti. V této mimořádně užitečné organizaci jsem od minulého roku členem, takže jsem se naučil tuto stránku hodně navštěvovat. Považuji ji za vynikající, je to skvělý rozcestník vedoucí k různým zajímavým informacím. Když ji začnete zkoumat (doporučuji i dorolovat úplně dolů) myslím, že bude o Váš volný čas v zimě dobře postaráno. Také doporučuji kliknout si na logo facebooku na těchto stránkách - hned nahoře je značka klikací logo pinterest. Když se podíváte sem, inspirace se na Vás jenom pohrnou.
    Upřímně držím palce. Pavel

    OdpovědětVymazat