úterý 3. září 2013

Plantarium 2013

Sledujte také náš druhý blog www.pavelchlouba.blogspot.com 

Pravidelní návštěvníci těchto stránek už vědí, že konec měsíce srpna patří školkařskému veletrhu Plantarium, který se pravidelně už nějaký růček koná v nizozemském městečku Boskoop. Je pro nás důležitý, protože Plantarium je něco jako vstupní brána, přes kterou vstupují různé novinky a zajímavosti i na náš trh. No a protože je to důležitý veletrh i pro naši práci, je naší snahou toto městečko navštívit a u všeho důležitého zase být. Na pár zajímavých novinek se můžete podívat na této stránce a pokud náhodou o Plantáriu neinformoval nějaký český či slovenský  denník,  je skoro jisté, že jste mezi prvními, komu se tyto informace čerstvě dostávají.

Podívejme se tedy spolu na první krasavici, která si celkem spravedlivě vybojovala medailu zlatou.
 Je to další odrůda hortenzie velkolisté, takže rodina těchto atraktivních rostlin se opět rozrůstá o nové a stále pozoruhodnější typy.

Jmenuje se 'Magical Greenfire' a svému jménu dělá opravdovou čest. Je magická a ubezpečuji vás, že ve skutečnosti vypadá ještě lépe, než na obrázku. Mluvil jsem jedním ze šlechtitelů, kteří se podílejí na zrodu těchto krásných rostlin. Nevím, do jaké míry vás potěším, ale realita je taková, že 'Magical Green' i několik dalších, typově podobných hortenzií, vzniklo zejména pro pěstování pod sklem jako květina k řezu. Proto má i tato krasavice velmi pevnou, skoro až tvrdou strukturu, aby se ve váze neklátila a držela tam hrdě a co nejdelší čas. Takže se s ní potkáte nejspíše v nějakém lepším obchodě s řezanými květy.

I další zlatá medaile patří hortenzii. Tentokrát je to však hortenzie latnatá, tedy mnohem šikovnější druh i pro venkovní pěstování. Dokonce by se dalo říct, že je zcela bezproblémová. Její odrůdové jméno je 'Little Lime', druhé, stejně platné jméno je 'Jane'. Barva květů je proměnlivá v závislosti na stupni vyzrálosti.
Takto vypadá květenství 'Little Lime' v začátku svého vývoje. Půvabné! Ale něco podobného známe i od jiných odrůd. Když květy vyzrají, svojí barvu o dost změní.
A to už je pohled na celou rostlinu ve stadiu vyzrálých květů. 'Little Lime' je charakterem velmi podobná odrůdě 'Limelight', která se u nás už docela udomácnila. Hlavním rozdílem je její mnohem kompaktnější vzrůst. Pokud se v předjaří ostříhá, (což je u těchto hortenzií běžné), dorůstá do velikosti kolem 90 cm. V případě, že se ponechá růst spontánně bez zásahů, měla by se dostat do výšky kolem 120 - 150 cm. Tato skvělá odrůda najde uplatnění jak pro pěstování v nádobách, tak v předních částech smíšených záhonů. Poděkování za tuto hortenzii posíláme až do Spring Meadow Nursery v USA panu Timu Woodovi. Nestane li se nic mimořádného, možná budete mít možnost tuto hortenzii vyhrát buď na tomto, či na našem druhém blogu www.pavelchlouba.blogspot.com, protože několik rostlin bych měl mít k dispozici už letos.

Oceněných rostlin bývá na Plantariu vždy celkem hodně a zlatých medailí se obvykle také rozdá více. Ocenění největší - jako nejlepší novinka veletrhu ale získala jiná rostlina. Je to čechrava a klidně by směrem k lidem mohla zvolat: "dívej se na mě"! Tak v překladu zní její jméno - je to totiž Astilbe 'Look At Mee'.
A že je na co se dívat, o tom není žádných pochyb. "Look At Me" vytváří husté, kompaktní trsy. Rostliny v květináči měly kolem výšku  kolem 35 cm . Ve volné půdě budou určitě o trochu větší, ale
určitě si tam zachovají svůj pevný vzhled. Květy jsou světle růžové, ale rozkvétají na lehce červených
stonkách.  Je to velmi hezká barevná kombinace, patrná zejména při pohledu zblízka.

Podíváme se alespoň letem světem i na stříbrné pozice. Rostlin oceněných stříbrnou medailí bylo celkem 18, ukážu vám alespoň dvě z nich. Jestli vás už hortenzie nudí, omlouvám se předem. Tady je ale ještě jedna, která si trochu pozornosti zaslouží. Je něžná jak láska, takže dostala i stejné jméno.
Hydrangea macrophylla 'Love' se vyznačuje světle růžovými, poloplnými květy. Vznikla docela daleko od nás, v podstatě ale tam, kde jsou hortenzie vlastně doma. Tato odrůda pochází totiž z Japonska, určitě to ale neznamená, že by se na evropském trhu nedala sehnat. No a jak to bude u nás? Necháme se překvapit.

Ze stříbrných medailistů bych si ještě dovolil upozornit na novou odrůdu růže, která dostala docela dlouhé jméno - 'Fragrance King Terazza'. Ale to ještě není všechno, také se ještě může vyskytovat pod označením Rosa 'Ruipe0344a'. Doufám, že si to budete pamatovat :). Je to výrazně voňavá růže nevelkého vzrůstu mimořádně  vhodná pro pěstování v nádobách - třeba i na terasách, jak vlastně napovídá i její jméno.
 Oficiální popis sice o ní tvrdí, že je to růže s tmavě červenými květy, ale ať jsem hledal, jak jsem mohl, všechny květy vystavených exponátů se předváděly v půvabném meruňkovém provedení.

Po pomyslném řebříčků vítězů jsme pomalu sestoupili až na třetí - bronzovou příčku. Rostlin oceněných bronzovou medailí bylo celkem 33, ale my si opět ukážeme jenom dvě z nich.
Dlouhodobě jedním z nejúspěšnějších zahraničních vystavovatelů je polská školka zaměřená zejména na šlechtění a pěstování plaménků. Pod taktovkou pana Marczynského a pana Piotrovského právě zde vznikají nové a nové odrůdy plaménků, které patří ke světové špičce.
Jejich odrůda Clematis 'Blue Diamond' se vyznačuje poměrně velkými květy, které v průměru dosahují 10 - 12 cm. Míchá se v nich barva bílá a světlounce modrá, květy jsou poloplné. Zajímavostí této odrůdy by mělo být její kontinuální kvetení po dobu skoro celého léta.

S letošní návštěvou Plantaria musíme pomalu končit. Mezi oceněnnými rostlinami se letos objevila i jedna rostlina užitková.
Je to jablůňka 'Rosette'. Vyšlechtěna byla ve Velké Británii a do Holandska si přes kanál připlavala pro bronzovou medaili.  Po rozříznutí plodu na nás vykoukne růžově červená dužnina. Její focení bylo snadné, ale pro malé množství vystavených plodů jejich ochutnávání nebylo možné. 

Oceněných exponátů bylo k vidění na Plantáriu opravdu hodně. I když jsem vám je nemohl ukázat všechny, doufám, že  alespoň to málo bylo pro vás zajímavé. Přeji hezké zahradničení v laskavém, letně-podzimním čase.

5 komentářů:

  1. Vítězná hortenzie si své prvenství zaslouží, je nádherná. Do zahrady bych si ale zakoupila čechravu. Za prvé je opravdu krásná a za druhé - čechravy u mě v zahradě neprotestují, že jim snad něco schází. Každoročně jsou krásné. Hezký den!

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Pavle, díky za pochutnání na krásných fotkách. Ta první hortenzie je úžasná! Já jsem si letos na jaře koupila dvě hortenzie Vanille Fraise, jsou krásné, z původní bílé barvy postupně zrůžověly až do jahodové barvy. Mám ale dotaz na odborníka. Latnaté hortenzie píšete,že se mohou stříhat,tzn.,že když je zkrátím,pokvetou příští rok,neodstřihnu si poupata? Ty moje Vanilky mají dlouhé větve, asi by to chtělo zkrátit, aby zhoustly.
    Ta růžová poloplná hortenzie je taky nádherná. Asi je velmi těžké hodnotit pořadí rostlin, asi bych to vzdala ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Vlaďko i brabi, moc Vám děkuji za návštěvu i pár milých slov. Brabi, Vanilku si stříhejte podle libosti, dokonce můžete klidně i razantně, jestli bude potřeba. U latnatých hortenzií se květy zakládají vždy na nových výhonech, u nich to funguje jinak, než u hortenzií velkolistých. Mimochodem za koupi odrůdy Vanille Fraise posílám velkou gratulaci. Je to totiž opravdové terno - vždyť uvidíte za rok či za dva. Vlaďko i brabi - mějte se hezky.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, zakládám si zahrádku a tak brouzdám a hledám... a jsem moc ráda, že jsem našla i Váš blog! Krásná práce,máte můj obdiv, budu ráda nakukovat :) Jen tedy ta vítězná čechrava a úžasná růžová hortenzie Love - to je spíš k posmutnění :)) Brala bych je obě hned , ale kde :)))) ?? Pídím se totiž po světlounce růžových a světle modrých hortenziích, ráda bych je zasadila ještě letos. Krásný den všem !! Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den paní Heleno,
    děkuji Vám za milá slova, Vaše nakukování na moje blogy mi bude samozřejmě poctou. Co se týká shánění rostlin, je to možná trochu oříšek, ale ne neřešitelný. Vítěznou čechravu jsem sice u nás ještě nepotkal, ale sortiment hortenzií je dost bohatý, takže si snad nějakou dokážete pro sebe najít.

    OdpovědětVymazat