čtvrtek 9. ledna 2014

Bruggy - město čokolády, kanálů a krásné zeleně

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.pavelchlouba.blogspot.com

Město Bruggy ležící v severní části Belgie vzrušuje a přitahuje turisty snad ze všech částí světa. No bodejť - vždyť je to město které žije svým charakteristickým životem. Je součástí světového dědictví a je pod ochranou UNESCO. Je to romantické stedověké město plné krásných domů, romantických zákoutí a pitoreskních dvorků. Často bývá díky bohaté půvabné síti vodních kanálů nazýváno jako Benátky severu. Na to se ale příliš nespoléhejte, protože stejné označení patří dalšímu belgickému městu Gent, nebo hlavnímu městu Holandska. Také ve Francii jsou minimálně jedny Benátky severu, a to půvabné alsaské město Colmar.
Za zmínku rozhodně stojí místní čokoláda, kterou tu nabízí obchody v takovém množství, až z toho přechází zrak.
Její ochutnávání je sice dosti nákladnou, zato celkem určitě nezapomenutelnou životní událostí.

O starých domech, dějinných prohrách a báječné čokoládě se ovšem můžeme dočíst snad na každé stránce, která popisuje toto pozoruhodné město.
Je pravda, že stačí jenom pár pohledů do výloh specializovaných obchodů a určitě u většiny lidí vznikne touha alespoň ochutnat. Opravdu to stojí zato. Ale podívejme se spolu ještě na zeleň, protože přeci jenom Zahradník na cestách je tu hlavně od toho aby se koukal po stromech, květinách a zeleni vůbec.

A koukat se je na co, protože ve vlhkém klinatu téměř přímořského města je zeleň bujná, vitální a v kondici. Dvorky u historických domů nejsou nijak rozlehlé, ale zeleň si v nich velmi často nachází důležité místo.

Potkávají se tu ale i celkem odlišné styly - stará architektura a moderní zeleň i stavby. zejména v samotném centru ale historické stavby hrají jednoznačně první housle.
Vedle krásných domů se občas dá najít i nádherný strom, který tomu všemu dává opravdový šmrnc. Na obrázku je převislý buk - Fagus sylvatica 'Pendula'.
A takto vypadá školní dvůr a mládež, která se celkem správně nestydí užít si trávníku v přímém, skoro až piknikovém kontaktu.
Když už jsme u té mládeže, tak takto mají vyřešený odpadkový koš ve školním dvoře. Je nejsíše vymyšlený pro cyklisty, aby při likvidaci odpadků ani nemuseli zastavovat to kolo. Prostě jenom přibrzdí, basketbalovým hodem pošlou svůj odpad do koše a jedou dále. Dobrý nápad pro aktivní puberťáky.

 Kde je trochu půdy, tam bydlí stromy i keře. U vody se jim daří zvláště dobře.
Relativně často se i tady můžeme potkat s tvarovanými stromy - do tohoto prostředí se hodí.

Pěkný pohled nabízejí i květinové síně. Místo vývěsných štítů se o nejlepší možnou reklamu postarají samotné rostliny.
Na závěr jsem si nechal fotografii, kterou považuji pro naše podmínky snad za nejinspirativnější. Pod korunami stromů je vysazený hustý trvalkový pás, který dramaticky snižuje nutnost údržby. Přímo skvěle se tady daří kostivalům, které by stejně dobře mohly prosperovat i v naších parcích. Zatím teda moc neprosperují, protože kostivaly místo toho aby sbíraly vavříny slávy, stále postávají v ústraní - docela silně zanedbávané a opomíjené. Velká škoda!
Návštěva Brugg byla jenom docela krátká, ale hezká, motivační a také i dost inspirativní.
Děkuji vám za vaše návštěvy či případné komentáře.

6 komentářů:

  1. Dobrý den, Pavle, jsem ráda, že jsem Vás zase našla!
    Opět moc pěkný článek, děkuji za ony důležité a zajímavé detaily. Moc zdravím a držím palce Vaší práci. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Lenko,
      děkuji také, za jedno, druhé i třetí. Také Vás moc pozdravuji a přeji pohodu do celého tohoto roku. P.

      Vymazat
  2. Páááni, město čokolády!!! ;-)
    Čokoládu mám strašně ráda, Pavle, zvlášť belgickou, ale byla by to spíš pastva pro oči. Bruggy jsou nádherné město, vypadá velice čistě a upraveně. Historické stavby, kanály a zeleň, to je pohádka!
    Zase jeden z Tvých úžasných článků, plný pěkného povídání a krásných fotografií! Díky za něj!
    Zdravím Tě a přeji příjemné dny! Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Takové čokoládové město bych ráda navštívila! Čokoláda a zeleň, co víc si může člověk přát ;))

    OdpovědětVymazat
  4. Bruggy se mi líbí pro skloubení staveb, zeleně a kanálů. Nejhezčí jsou staré domy. Čokoláda mě moc nepřitahovala nikdy a nyní jí ze zdravotních důvodů nemohu. Ale možná bych malému zobnutí neodolala. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím :) a musím přiznat, že bez kousku hořké čokolády si neumím představit ani jediný den :). Ráda jsem si prohlédla pěkné fotografie a článek je zajímavý. A v tomhle krásném městě čokolády by se mi určitě líbilo! Mějte se moc hezky! :)

    OdpovědětVymazat