neděle 25. ledna 2015

Trebah – údolí modrých hortenzií



Bylo to snad  někdy kolem roku 1850, kdy se v údolí nad zálivem objevili podivné lešenářské konstrukce. Na tyto provizorně postavené věže leze malý klučík s bílou vlajkou a mohutně ji mává. Pohyb vlajky pozorují vnímavé oči Charlese Foxe.



            Charles Fox je téměř novopečený majitel domu a velké zahrady, kterou kupuje za 4375 liber. Teď stojí za  nejvýše umístněným oknem svého domu a hledá nejlepší polohu pro výsadbu vysokých druhů stromů. Lešenářské konstrukce imitují příští polohu stromů a pan Fox si představuje, jak bude kompozice vypadat za mnoho let. Než je zcela spokojen, některé konstrukce je potřebné přemístit o několik metrů mimo původní místo…





… to bylo ale opravdu už velmi dávno. Mezitím se v Trebah hodně změnilo, stejně jako se měnili i majitelé zahrady a přilehlého domu. Pohnutá historie této zahrady by vydala na malou knihu, ale nás spíše zajímá její současnost. Zahrada Trebah je opravdu jedinečná. Nachází se v jihozápadní Anglii, v krásné oblasti Cornwallu. Dramatické útesy Cornwallu a nad nima  táhnoucí se zelené pláně posloužily jako kulisa pro nejeden romantický film. Tato část Anglie ale nepatří jenom snílkům, ale i mnoha zahradnickým nadšencům. Ochrannou ruku nad klimatickými poměry oblasti drží blahodárný Golfský proud. Díky jemu je tu podnebí tak  mírné, že umožňuje pěstovat celou řadu teplomilných i subtropických rostlin.


Zahrada Trebah se rozprostírá na ploše 10 hektarů, ale jenom malou část z této plochy zabírá území v rovinatém terénu. Jenom kousek od vstupu na zahradu se rovinatý terén nejdříve pozvolna, potom zprudka mění na úzké údolí, které v několika stezkách vede až k moři, k malé soukromé pláži. Mimochodem možná i tato pláž i zahrada ovlivnila budoucnost Evropy, neboť právě zde začala část strategické operace druhé světové války, která o několik dnů vyvrcholila u pobřeží Francie památným vyloděním v Normandii. Prvního června 1944 právě zde začla strastiplná  cesta mnoha amerických mužů, kteří se o několik dnů později vylodili pod útesy známé pláže Omaha u francouzských břehů. Dolní část zahrady v tomto období zcela změnila své poslání a sloužila jako muniční sklad. 

Zahrada Trebah se stala domovem pro rostliny ze všech oblastí světa. Rostou tu svorně vedle sebe druhy, které by se ve volné přírodě nemohly nikdy potkat. Dobře se tu daří rostlinám z mírného pásma, které snadno rostou i u nás. Vedle nich ale rostou také stromovité kapradiny z Oceánie, obrovské Gunnery z Brazílie, originální australské akácie, asijské rododendrony, kamélie, magnólie i bambusy. Také tu našlo domov několik druhů palem, ale i vzácné druhy rostlin původem z Kanárských ostrovů, Madeiry či Jižní Afriky, nebo podivné bromélie z Jižní Ameriky. Všem, kteří se na vzhledu zahrady podepsali svou činností se povedlo dílo, které snad ani nemá obdoby. I když v oblasti Cornwallu je více zahrad se subtropickou vegetací, Trebah je vskutku jedinečný. V ústřední části údolí je vysazené velké množství modře kvetoucích hortenzií, které rostou po obou březích potoka, který protéká údolím až k moři. Počet hortenzií je těžké odhadnout, možná je jich jenom několik desítek, spíše to však bude několik stovek kusů. Jsou to vesměs všechno staré, silné keře. Tato výsadba tvoří souvislý porost a pohled na modře kvetoucí údolí skýtá zážitek na celý život. V období plného léta to byly právě modře kvetoucí hortenzie, které dominovaly nade vším ostatním. Nakonec daly název i tomuto článku, ale kdoví, možná stejně spravedlivé by bylo, kdybychom o Trebah mluvili jako o zahradě rododendronů, magnólií či asijských javorů.



Na zahradě  Trebah  bylo vysazeno celkem 4900 kusů kulturních rostlin, prokazatelně nejstarší uměle vysazenou dřevinou je 170 let stará borovice Pinus radiata. Nejvyšším stromem je pak zerav obrovský (Thuja plicata), který při měření v roce 2005 dosáhl výšky 36 m, ale ještě stále roste. Od hladiny moře k nejhornější části zahrady je převýšení 77 metrů. I na poměrně úzkém prostoru údolí se nachází přes 6 km stezek a zahradních chodníků. Okouzlení ze zahrady Trebah a rostlin z celého světa zažívá osobně každoročně přibližně 110 000 návštěvníků. A prostřednictvím reportáží v časopisech jsou to spolu s vámi další tisícovky lidí, kteří můžou alespoň zprostředkovaně  tuto nevídanou krásu objevovat.
A pokud si najdete v životě ještě 45 minut času, podívejte se třeba na toto úžasné video



4 komentáře:

  1. Protože vím, že se do té zahrady osobně nikdy nepodívám, prožila jsem si to aspoň na to videu. Krásné.

    OdpovědětVymazat
  2. Hortenzie jsou nádherné ale modrou pořád nemohu nějak vypěstovat Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. Koupila jsem si modrou hortenzii, ale další rok už byla růžová. Asi jí něco chybí v půdě.

    OdpovědětVymazat
  4. "Thank you for nice information
    Please visit our website unimuda and uhamka"

    OdpovědětVymazat