středa 15. února 2012

Zahradní centrum snů

Pavel Chlouba , www.fotoflora.cz pavelchlouba@gmail.com

Nedaleko od Londýna se nachází místo, které velebí snad všichni zahradníci, zahrádkáři i pěstitelé z dalekého i blízkého okolí. Nachází se tu i jedna ze čtyř úžasných zahrad, které patří pod správu Královské zahradnické společnosti (RHS). Na mapě Anglie najdeme toto místo označené jako Wisley. Samotná zahrada se rozkládá na ploše několika desítek hektarů, takže se na tomto místě na ní určitě ještě podíváme. Ještě před zahradou se nachází zahradní centrum, které patří k nejlepším, jaké jsem zatím viděl. Dovolím si vám ukázat pár obrázků, možná vás to před začátkem jara naladí trochu pozitivně - zahradnicky.
Toto je část prodejny věnovaná orchidejím.


A toto je semínkový koutek. Škoda, nevešel se do fotografie celý.
Nejsou semínka jako semínka. Toto je panel, kde se prodávají různé luční směsy. Tyto směsi jsou na naše poměry nesmírně rozmanité. Některé respektují biologické podmínky stanoviště a jsou speciálně vytvořeny například pro mokrá stanoviště, suchá místa, nebo do zastíněných partií zahrady. Také jsou tu ale směsy pro přilákání ptáků, motýlů, nebo berušek.
A to už jsme venku, v uličce bylinek a léčivých rostlin.
Takto se ve Wisley prodávají růže. Vlastně nejenom ve Wisley, toto je typický anglický model prodeje růží. Rostliny určené na prodej jsou distribuované ve velkých květináčích, tvoří silné, květuschopné keře.
No a toto je prostor určený pro prodej keřů. Ty se řadí vedle sebe pěkně podle abecedy. Kdo zná latinský název rostliny, může jít přesně za svým cílem. Téměř bez přehánění lze tvrdit, že až kam oko dohlédne, se táhnou záhony s listnatými keři určenými k prodeji.
V přední části fotografie jsou na stolech umístněné nízké trvalky a skalničky. Na šestiuhelníkových stolech jsou k prodeji připraveny keře, které jsou aktuálně velmi atraktivní. Ty se samozřejmě prodávají ve větších množstvích než ty ostatní.
Pěkně abecedně jsou vedle sebe uloženy i vysoké druhy trvalek. Jejich dostupný sortiment je typicky anglický. Přeloženo do češtiny - obrovsky bohatý.
Zahradní centrum ve Wisley nabízí poklady skoro neuvěřitelné. Kromě zahradních pomůcek, nářadí, semínek a živých rostlin je tu i specializovaná prodejna zahradnické literatury. Není to nijak smyšlená reklama. Zahradní centrum ve Wisley je opravdu vynikající.

10 komentářů:

  1. To je až neuvěřitelné. Asi bych z takového místa nemohla hned tak odejít. Toho polemizování, jestli to opravdu musím mít a bude-li to kam vysadit. Ještě že nic takového nemám ve své blízkosti.

    OdpovědětVymazat
  2. Máte pravdu Vlaďko, z tohoto pohledu je to opravdu nesmírně obtížné. Ale já bych nějaké podobné zahradní centrum v naší blízkosti docela uvítal. Horší je, že na velkou část sortimentu rostlin ještě u nás nejsou zákazníci dostatečně zralí, kteří by kupovali třeba vysoké trvalky. A moc děkuji za Vaši návštěvu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak já byh kupovala vysoké i nízké trvalky nebo různé keře! Ale zatím je to tak, že obchody mě neuspokojují, tak si keře množím řízkováním a trvalky vyprošuju od těch, co je mají. Nakupuji pouze cibuloviny nebo hlízy. Možná je to právě tou nabídkou v obchodech. Mám kolem sebe lidi, co si dost často objednávají ze Starkla. Moje maminka důchodkyně např. objednávala i z katalogu firmy, která byla velmi drahá. A tenhle typ lidí jde po novinkách, zvláštnostech, a i když se stokrát spálí, protože za drahé peníze nemusí přijít vždy kvalita, příště znovu neodolají. I kdyby to bylo za poslední peníz. Já zas nemůžu odolat na výstavách typu Hobby v ČB. I tam jsem ale mockrát nalítla na převlečenou nekvalitu. Člověk si myslí, že když si veze domů rostlinu v kontejneru, která vypadá zdravě, že má vyhráno. Omyl! Doma ji z toho kontejneru vyklepnete a vyhrne se na vás vycpávka z pilin všeho druhu a ubohý kořínek, který má co dělat, aby se udržel v zemi. Proto mi chybí zahradnictví takovéhoto typu. Nechci říkat, že tu není vůbec nic, mám pár oblíbených míst, kde se nemusím bát něco koupit. Obávám se ale, že hynou na úbytě z mně neznámého důvodu a dřívější pestrý sortiment se tenčí. Že by krize?

      Vymazat
  3. Milá Vlaďko, píšete to moc krásně, výstižně. Začnu tam, kde jste Vy skončila. Ano, je to krize. Ale myslím, že z velké části to není krize peněz, ale krize myšlení. Tu báječnou českou tradici zahradnictví z velké části zchroustala komerce. Zahradnické řemeslo nemá u nás skoro žádnou vážnost - jako třeba v Anglii, kde je zahradničení vnímáno jako projev vyspělosti. A pokud je to zahradničení organické, ještě o to lépe. Na druhou stranu se ani nedivím, že u nás je to trochu jinak. Vždyť si uvědomte, kolik lidí má u nás zahradu, přičemž o ni v podstatě vůbec nestojí. Postavili si baráky, často velká sídla, ke kterým náleží jakési pozemek, který se má stát zahradou. Ještě že se sem vejde gril a bazén, ale co se zbytkem? Tak se tam nasadí nějaké roští, hlavně, aby nebylo nutné se o to moc starat. A kvůli tomuto přístupu se docela dobře daří i nepoctivým dodavatelům služeb i rostlin. Vždyť na kvalitě až tak nezáleží, kytka jako kytka či roští jako roští, hlavně ať to moc nestojí a není s tím moc práce. A s tím asi trochu trochu souvísí úbytek těch dobrých míst k nakupování rostlin a pomůcek do zahrady. Tam vidím tu krizi. Moc Vám Vlaďko děkuji za předešlý příspěvek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím to podobně. A nejen tradici zahradnictví zchroustala komerce. Pochutnala si na všem, na co narazila. Na druhou stranu ale vidím a znám lidičky, co to takhle nechtějí, co by si rádi obdělávali kousek země, pěstovaly květiny i zeleninu. Ale nemají kde.
      Vy máte Pavle, velkou možnost ukázat lidem, že to jde i jinak. Mám pocit, že trávníky, bazény a ohlodávané roští kolem domů k nám dorazily proto, že bylo velmi často (každý týden) lidem předkládáno v médiích, že tak to má být. Před časem přišla česká televize s pořadem věnovaným přírodním zahradám. Zajásala jsem, že jako bude konečně změna, že lidi uvidí i něco jiného. Neviděli. Pomalu to zase sklouzlo na reklamu na hnojiva a další důležité nezbytnosti, co si určitě musíme koupit, jinak naše zahrada zhyne. Přestalo mě to bavit a raději jsem si zakoupila knihu.
      Přála bych vám alespoň desetkrát větší návštěvnost, aby naši zahrádkáři viděli, že existují i jiné možnosti. Mám ale obavy, že k vám chodí lidé naladění na stejnou notu a ty, co mají monstr pozemky jen proto, aby se na nich mohli prohánět na zahradním traktůrku, nic takového nezajímá, Je to přece jen práce.

      Vymazat
  4. Vlaďko,velmi Vám děkuji za milé a v dnešní době vzácné myšlenky. Já vím, že jsou lidé, co mají k zelenému způsobu života vztah. To je vlastně důvod, proč využívám blog ke zdělování svých názorů i myšlenek. Máte pravdu, co se týká návštěvnosti, je to tak jak říkáte. Je to paradoxní situace, píšu do některých časopisů, takže jistou možnost pozitivního ovlivňování vlastně mám. Horší však je, že ne všechno média chtějí. Některé názory, které jdou trochu proti proudu už nejsou žádoucí. Snad všechna média ovlyvňuje síla inzerce a sledovanosti, proti živitelům se nevystupuje. Ale nevzdávám to, myslím, že i pro malou skupinu nadšenců se vyplatí proti tomu proudu trochu jít. Chystám ještě jednu malou změnu s blogem, doufám, že bude prospěšná. Zatím ještě jednou moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý večer, na úvod musím říct že jsem se už dlouho tak ze srdce nezasmála, jako když jsem si přečetla slovní obrat " ohlodané roští" musím říct, že já ho doma nemám,ale slýchám a čtu názory lidí, kteří mají živý plot z jehičnanů kvůli průvanu, a to hlavně proti zimním mrazivým větrům.

    Zahradní centum vypadá nádherně, ale sama bych tam nemohla, musím mít všechno co vidím a to by skočilo špatně.

    Poslední 3 roky kupuju růrné trvalky, a to i ty vysoké, podle mého názoru právě poslední dobou je možné koupit stašně moc druhů trvalek právě třeba do přírodních zahrad, tak tomu aspoň říkají, uvidím co z toho stvořím, to je ještě hudba budoucnosti.Hlavně aby zdraví vydrželo a finance byly.

    Velký problém dnešních zahrad je v tom, že se lidé stydí za "bordel" čti odkvetlé trvalky, růže, na podzim ze stromů listí škubou, poto že by nesnesli kdyby někdo viděl u nich listí na trávníku.( To jsem viděla na vlastní oči) Pořádek nade vše.

    Děkuji Pavle za nový blog, byla jsem ráda když jsem Vás tu opět našla, strašně ráda si tu čtu.

    OdpovědětVymazat
  6. Vladislavo, Váš komentář původně zabloudil do spamu, už jsem to napravil a omlouvám se za to, i když nevím, co se to vlastně stalo. Díky za milá slova pochvaly i výstižné pojmenování toho, jak to u nás chodí. Je to přesné a bohužel i pravdivé.
    Mimochodem moje návštěvy v podobných zahradních centrech také provází jenom pocit nerozhodnosti a chvilkového zoufalství. Moje nákupy obykle končí u semen, ty se dají snadno převést i na velké vzdálenosti. Ještě jednou díky, mějte se pěkně.

    OdpovědětVymazat
  7. O něčem takovém se mi ani nesnilo, Pavle. V Třebíči sice máme zahradnictví, kde se prodávají okrasné stromky, keře, květiny, i semena, ale je to jenom zlomek toho, co vidím na tvých fotkách. Stejně nemám kde rostliny pěstovat, ale moc ráda se podívám tam, kde ta možnost je.

    OdpovědětVymazat
  8. Víš, Pavle, tebe bych potřebovala jako koza drbání. Máme zahradu, kdysi jsem měla kytky, Jenda vždy všechny oškube. Kdysi jsem pěstovala rajčata, hrášek, pórek, jahody, petržel ap..už nestíhám nic. Naštěstí maliny a rybíz moji péči tolik nepotřebují. K nám přijít zahradník na zahradu, tak dostane asi šok..není čas, nejsou peníze, a tak jen obdivuji krásné zahrady a kytičky na fotkách.

    OdpovědětVymazat